Volledig scherm
PREMIUM
SC Valburg speelt sinds een jaar of twee op een kunstgrasveld van kurk. © Rolf Hensel

Kunstgras met zwart rubber raakt in regio langzaamaan uit de mode: ‘Geen risico nemen’

ARNHEM/ WEURT - Hoewel je volgens het RIVM veilig kunt sporten op rubberkorrels van autobanden, kiest een groeiend aantal gemeenten en verenigingen liever voor een kunstgrasveld met een andere invulling. Vaak gebeurt dat om eventuele risico’s voor de gezondheid of omringende natuur tóch uit te sluiten.

Quote

Ouders van kinderen kijken toch heel argwanend naar de traditione­le SBR-in­fill

Jean-Paul Jansen, voorzitter WVW uit Weurt

Het Arnhemse Kiwa ISA Sport, hét testinstituut voor sportaccommodaties in Nederland, schat dat ‘nog maar’ 40 procent van het door hun geteste kunstgras SBR-rubber bevat. Laboratoriummanager Gert-Jan Kieft voorspelt in een interview met De Gelderlander zelfs dat er over tien jaar helemaal geen kunstgras met dat soort rubber meer is, omdat steeds meer gemeenten het zekere voor het onzekere nemen.

In deze regio kiezen bijvoorbeeld Duiven, Heumen, Lingewaard, Nijmegen en Wijchen al voor een andere invulling van kunstgrasvelden voor voetbal. Daarmee maken ze dezelfde keuze als grote gemeenten zoals Den Bosch, Eindhoven, Utrecht en Rotterdam. Voorbeelden van alternatieven voor het zogenoemde SBR-rubber, zijn kurk, TPE en EPDM (twee andere soorten kunststof).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal