Meer dan honderd kerststallen in Sint Andreaskerk in Weurt

VideoWEURT - In de Sint Andreaskerk in Weurt zijn zo’n honderd kerststallen uit alle continenten te zien. Het thema is ‘Kerstmis rond de wereld’. Ook zondagmiddag zijn de kerststallen al te bewonderen.

Quote

De Peruviaan­se herders dragen bolhoedjes, de Afrikaanse koningen gaan bloots­hoofds. De kleinste kerststal komt uit Elst.

Jo Smits, Kerststallenverzamelaar

„De vormgeving van de stallen verschilt van land tot land”, zegt Jo Smits. Hij verzamelde er meer dan 1300 en dit is een deel van de collectie. Bij een Thaise kerstgroep staan olifanten. De Peruviaanse herders dragen bolhoedjes, de Afrikaanse koningen gaan blootshoofds. De kleinste komt uit Elst en is ruim een millimeter bij een millimeter. Een enkele groep is gemaakt uit één blok hout. Het is een bonte verzameling.

Vaste opstelling

De opstelling van de kerstgroepen is altijd hetzelfde. Overal staat het voetvolk links, dan Maria, Jezus in het midden, Jozef rechts en de koningen daar weer rechts van. De os, de ezel, schapen, geiten, kamelen, olifanten en hier en daar een poes, een hond of een konijn mogen gaan en staan waar ze willen.

Zelf gerestaureerd

Smits vindt zijn traditionele gipsen groep van 1898 uit Duitsland de mooiste van deze uitstalling. Hij zocht de beelden zelf bij elkaar en restaureerde ze. Eén herder is nog in de oude staat. Hij ziet er gehavend uit, „zodat de mensen kunnen zien hoeveel werk het is om het zo mooi te maken”, zegt Smits.

Naast vanmiddag is de voorstelling ook op eerste en tweede kerstdag, op zondag 30 december en op zondag 6 januari van 14.00 tot 17.00 uur geopend. De toegang is gratis.

Volledig scherm
Een Australische kerststal. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal