Misbruikschandalen kerk in kaart gebracht: ‘Alles verdween onder tafel als de bisschop dat wilde’

EWIJK - Maarten-Jan Dongelmans brengt de recente misbruikschandalen binnen de katholieke kerk wereldwijd in kaart in zijn nieuwste boek ‘Met de mantel der liefde’. Het is het trieste verhaal van priesters die hun driften niet konden beteugelen en bisschoppen die wegkeken.

Volledig scherm
Nijmegen/Nederland: maarten-jan dongelmans in MolenstraatkerkDgfotofoto: Bert Beelen © Bert Beelen

Of de kerk ooit een streep zal kunnen zetten onder alles wat doen heeft met het misbruik van minderjarigen? ,,De paus vertrouw ik wel als hij zegt dat hij werkelijk schoon schip wil maken’’, zegt Maarten-Jan Dongelmans.

,,Maar hij heeft een hele entourage om zich heen, een hele hofhouding die er absoluut geen baat bij heeft omdat die mensen nog steeds in de kast zitten of zelf veel toegedekt hebben. Er zijn mensen in het Vaticaan die om het hardst tekeergaan tegen homoseksuelen, maar wel zelf escortboys inhuren.’’

Dat is hypocrisie ten top, vindt hij. ,,Dus de vraag is: is de paus voldoende tijd gegeven om het tij daadwerkelijk te keren? Feit is dat hij al meer stappen heeft gezet dan al zijn voorgangers samen.’’

Quote

Seksueel misbruik heeft te maken met macht. Als je denkt dat je seksueel ook kunt overheer­sen, grijp je naar kinderen.

Maarten-Jan Dongelmans
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal