Standerdmolen De Haag in Beuningen.
Volledig scherm
Standerdmolen De Haag in Beuningen. © Mariska Hofman

Molensteen na 40 jaar in de tuin van de buren weer ‘thuis’ bij de molen

BEUNINGEN - Verschillende onderdelen van de Beuningse molen de Haag komen vrijdag na veertig jaar weer thuis. Het gaat onder andere om de molensteen.  

Quote

Zo'n molensteen weegt wel 1.500 kilo. Die kun je later niet zomaar meer verplaat­sen. We moeten de steen in een keer goed laten neerleggen

Voor het begin moeten we even terug de tijd in. Rond 1980 verkocht Arnold van de Pol het Molenhuis, de Molen en het daarbij horende land aan de gemeente Beuningen. Een stuk grond, naast de molen, hield hij zelf. Daar bouwde hij vervolgens een huis op. Onderdelen van de molen bleven altijd - als een soort decoratie - in zijn tuin liggen. 

Van de Pol woont er inmiddels niet meer. De woning is al verschillende keren verkocht. Meerdere malen vroegen de molenaars of ze de onderdelen terug konden krijgen. Dat zat er niet in. De mensen vonden ze mooi en wilden ze daarom graag zelf houden. 

Cadeautje

De huidige bewoners denken daar anders over. Ze vinden dat de molensteen en de onderdelen van het ‘stoom’ (oftewel de vroegere stoommachine die bij de molen stond) bij de Haag horen. Daarom stelden ze voor om alles bij de molen neer te leggen.  

Tot groot plezier van de Beuningse molenaars Gerard Geerdink en Nic Veenman. ,,Het is een mooi cadeautje", zegt Geerdink. Ze zochten voor de molensteen al een plekje uit. ,,Zo'n molensteen weegt wel 1.500 kilo. Die kun je later niet zomaar meer verplaatsen. We moeten de steen in een keer goed laten neerleggen.” 

Kraan

Vrijdagmiddag is het zover. Dan komt er om 14.00 uur een kraanwagen naar De Haag om de onderdelen van de achtertuin van de buren naar de molen te verplaatsen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal