Nieuwe coalitie in Beuningen wil vooral met inwoners samenwerken: ‘We willen graag dat iedereen meedoet’
BEUNINGEN - Beuningen heeft weer een nieuw college van burgemeester en wethouders. Wat wil dat college? Samenwerken, met inwoners en ondernemers.
Aansluiten op wat er al is en gebeurt, verbonden zijn met inwoners en het bedrijfsleven. Het zijn ronkende teksten uit het coalitieakkoord dat maandag is gepresenteerd door Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, PvdA en D66. Een voorbeeld: de gemeenteraad gaat vaker op locatie vergaderen ‘om elkaar te leren kennen’ en via een ‘participatieladder’ weten inwoners straks hoe ze hun stem kunnen laten horen.
Maar er gaat de komende vier jaar meer veranderen als het aan die partijen ligt. Wie wil bouwen bijvoorbeeld moet een tegenprestatie leveren: een bijdrage om de leefomgeving te verbeteren. Denk aan een kunstwerk of een pluktuin, of een zakje geld.
Bomen voor inwoners
De gemeente wil grond kopen om bos op te planten. ,,Als je voor elke inwoner een boom wilt, moet je er ruimte voor maken’’, zegt Eric van Ewijk van BN&M. Biodiversiteit en een fijne leefomgeving vindt het college belangrijk.
Er komen wijkbudgetten waarmee inwoners delen van het onderhoud van de openbare ruimte zelf kunnen bepalen. Inwoners mogen over veel meer dingen meebeslissen en verantwoordelijkheid dragen.
Zo wordt een Winssens burgerinitiatief voor het Van Ghentplein professioneel uitgewerkt. Op dezelfde manier moet ook bij het opknappen van Laan 45 in Weurt verlopen, en de herinrichting van De Klef in Ewijk en het centrum van Beuningen.
Jeugd van schulden afhelpen
Inwoners ondersteunen en bij elkaar brengen is een ander doel. Zo komt er een proef om jeugd te helpen van schulden af te komen, de kunst en cultuursector mag meedenken over projecten om sociale problemen zoals eenzaamheid te bestrijden en het college wil met jongvolwassenen in gesprek over de gevolgen van de pandemie en de krappe huizenmarkt. ,,We willen graag dat iedereen meedoet’’, zegt D66'er Peter Lam.
Naast de vijf windmolens waartoe al besloten is komen er plannen voor zonnevelden bij de afvalverwerking en op de wallen langs de snelweg, op de ontzandingsplassen of grondbanken.
Wethouders
Wie zijn de wethouders? Pascal Cobussen (BN&M) vervangt scheidend wethouder Piet de Klein. Hij doet wonen, duurzaamheid en openbare ruimte. Hans Driessen stopt, Alwin Steeg (D66) begint. Hij krijgt sport, onderwijs, financiën, economie. Frans Houben (GroenLinks) houdt zorg, werk en inkomen, participatiebeleid en Sijmen Versluijs (PvdA) blijft ruimtelijke ordening en de omgevingswet doen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
100 uur lang darten, vijf dagen lang: Roy uit Beuningen wil record terug
Vijf dagen lang bijna non-stop pijltjes gooien naar het dartbord. Dat is wat Roy Otten in café Schutterberg in Arnhem gaat doen. Op 31 mei begint zijn poging om het wereldrecord weer op zijn naam te krijgen. ,,Ik blijf roepen: ik ga het halen.” -
PREMIUM
En of de mensen zin hadden in de Lentefeesten: ‘Er gebeurt eindelijk weer wat’
BEUNINGEN - Wat was iedereen eraan toe, na twee Lentefeesten-loze jaren door corona. Het centrum van Beuningen stond dit hele weekeinde in het teken van dit voorjaarsfeest. Met een braderie, Bourgondisch Beuningen waarbij horeca-ondernemers zich extra presenteren en livemuziek van coverbands. En, terug van weggeweest, na onenigheid met de kermisexploitanten over de locatie, de traditionele kermis. -
PREMIUM
Hitte en onweer in weekend vol buitensport: badjes voor de voeten én tuinders die onweer spotten
Het wordt warm dit weekend. Heel warm. Toch gaan duizenden mensen zich inspannen bij de Strong Viking, de Survivalrun, beachvolleybal of de Hernense Stratenloop. -
PREMIUM3
Beuningen wil praten met organisator carmeetings en omwonenden over overlast en overweegt vergunningplicht
BEUNINGEN - De gemeente Beuningen gaat in overleg met omwonenden van de Gamma en Tuincentrum Overvecht in Beuningen over de overlast die ze ervaren van zogeheten carmeetings. -
Breng schrapt busritten door personeelstekort en coronaverzuim: ‘Met klachten kom je de bus niet in’
NIJMEGEN - Bussen van vervoerder Breng in de regio Nijmegen en Arnhem gaan al vanaf zondag 3 juli minder vaak rijden dan nu. De zomerdienstregeling gaat twee weken eerder in dan gepland. Personeelstekort is daar de oorzaak van.
-
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10.