Volledig scherm
Zandwinning in dit gebied start in 2020. © Eveline Van Elk

Nijmegenaren niet blij met komst ‘klasseerinstallatie’

BEUNINGEN - Inwoners van Nijmegen balen ervan dat de Beuningse ‘klasseerinstallatie’ bij hen in de buurt komt. Ondanks hun bezwaren, hield de gemeenteraad van Beuningen eerder deze week vast aan de gekozen locatie.  

Volgend jaar start de zandwinning in het gebied de Beuningse Plas. Vanaf dat moment brengen zestien jaar lang op werkdagen en op zaterdag zo’n tachtig vrachtwagens zand naar de nieuwe haven aan het Maas-Waalkanaal. Om zandmengels van verschillende korrelgroottes te kunnen samenstellen, komt er in de hoek van de Jonkerstraat en Nieuwe Pieckelaan in Weurt - dichtbij de Beuningse Plas - een klasseerinstallatie te staan. 

‘Installatie komt op uiterste puntje van gemeente’

Quote

De gemeente Beuningen plaatst de klasseerin­stal­la­tie aan het uiterste puntje van de gemeente. De lasten zijn voor de buren

Inwoner Neerbosch

Daar zijn inwoners van Kinderdorp Neerbosch in Nijmegen niet blij mee. ,,De gemeente Beuningen plaatst de klasseerinstallatie aan het uiterste puntje van de gemeente. De lasten zijn voor de buren. De metershoge installatie zien we straks vanuit ons huis, de tuin maar ook als we er langs lopen of fietsen”, zegt een van hen.

Een andere bewoonster van Kinderdorp valt hem bij. Zij maakt zich vooral zorgen om geluidsoverlast, en helemaal omdat er ook een grindbreker (breekt het grind in kleinere stukjes) komt te staan. ,,Wat nu een weiland is, wordt straks een grote industrie-installatie.”

Geen meerderheid voor verplaatsing

De Nijmegenaren hoopten dat de installatie een paar honderd meter werd opgeschoven, verder van hun huizen af. De oppositiepartijen (GroenLinks, PvdA, D66 en SP) steunden deze wens. Beuningen Nu & Morgen, VVD en CDA (coalitie), die een meerderheid in de raad hebben, zagen deze verplaatsing niet zitten. 

Ook de Beuningse wethouder Piet de Klein vindt verplaatsen geen optie. ,,Het gaat niet alleen om de economische reden (dat er minder zand gewonnen zou kunnen worden, red.). Op andere locaties is er ook geen sprake van een goede ruimtelijke ordening.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal