Volledig scherm
Zonnepanelen, ter illustratie. © ANP

Ongeveer 25 gezinnen willen graag een huis bouwen in duurzame wijk Ecowieck

EWIJK - Voor de ecologische wijk in Ewijk, Ecowieck, hebben zich al twee bewonersgroepen gemeld om huizen te bouwen. Het gaat in totaal om ongeveer 25 huishoudens. In de wijk is plek voor 70 woningen.

De toekomstige bewoners mogen zelf hun buurt ontwikkelen. Deze vorm van bouwen heet officieel collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo).

De Ecowieck komt in de nieuwe woonwijk Keizershoeve, gelegen tussen Van Heemstraweg en de Beuningse sportvelden. Natuur krijgt er de ruimte, hemelwater wordt opgevangen en fossiele brandstoffen zoals gas zijn er taboe. 

Verspreid over het land

De eerste cpo-groep, die zichzelf E-lab noemt, klopte al in 2017 aan bij de gemeente. Samen een plek creëren die goed is voor de toekomst, dat is hun wens. De groep bestaat uit 15 tot 20 huishoudens die nu nog verspreid over het land wonen. Inmiddels is er ook een tweede groep, afkomstig uit de regio Nijmegen, in beeld. De zeven kartrekkers willen graag een eigen woongemeenschap creëren in Ewijk. 

Op dit moment werken de twee groepen en de gemeente Beuningen, die samen een ‘planteam’ vormen, aan een stedenbouwkundig plan. Naar verwachting ronden ze dit in het tweede kwartaal van dit jaar af, aldus een woordvoerder. Daaruit volgt volgens haar een vlekkenplan. Vanaf dan kunnen cpo’s zich inschrijven voor een vlek en start de verkoop van de grond.

Maas en Waal