Lichtjes optocht in Alphen, zaterdagavond.
Volledig scherm
Lichtjes optocht in Alphen, zaterdagavond. © Flip Franssen

Optochten Puiflijk, Weurt, Batenburg, Maasbommel, Altforst en Alphen gaan door

updateWEURT/BATENBURG - De carnavalsoptochten, deze zaterdag in Weurt, Puiflijk, Maasbommel, Altforst en Batenburg zijn zaterdag doorgegaan. Ook de avondoptocht in Alphen gaat door. In Puiflijk mochten hoge wagens niet meedoen.

In Druten en Wijchen geld zaterdag, met windkracht 5,  de stelregel dat de verenigingen zelf kunnen beslissen over het afgelasten. Omdat voor zondag windkracht 6 wordt voorspeld,  geldt dan het gemeentelijke advies om windgevoelige wagens uit te sluiten. 

De Weurtse carnavalsvereniging ’t Nuchtere Kalf meldt op haar website dat de optocht zaterdag doorgaat. Secretaris Elly Gijsbers van de Stadspompers in Batenburg laat desgevraagd weten dat rond 10.15 uur de knoop is doorgehakt en besloten is de optocht door te laten gaan.

Het was spannend omdat de tocht mogelijk vanwege slecht weer zou worden afgeblazen. Zaterdagmorgen werd de knoop doorgehakt. 

De gemeente moest bepalen of de optocht door kon gaan. Hij gaat om 14.00 uur van start. Uit voorzorg had de carnavalsvereniging  alvast een vervangende datum geprikt: zaterdag 21 maart. Die mag uit de agenda worden geschrapt.

Geen vuurkorven

Windkracht 5 en regen, zo zagen de voorspellingen er voor deze carnavalszaterdag uit. De gemeente nam de beslissing in overleg met de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, aldus een woordvoerder. ,,We bekijken de situatie per dag.”

Wasstraatloopgroep in Weurt.
Volledig scherm
Wasstraatloopgroep in Weurt. © DG

Of de andere zaterdagse optochten, zoals in Alphen en Altforst al dan niet doorgaan, is nog niet bekend. Carnavalsvereniging De Plèkkers Alphen vraagt de inwoners namens de gemeente West Maas en Waal om tijdens de verlichte optocht vanavond zo min mogelijk partytenten en dergelijke neer te zetten. Dat vanwege het onstuimige weer met veel windstoten. Ook verzoekt ze geen vuurkorven langs de optochtroute te zetten.

Wagens niet gejureerd

‘Vanmiddag wordt helaas windkracht 6 voorspeld. Hierdoor zijn wij genoodzaakt om deelnemers uit te sluiten die een hogere wagen of trekkar hebben dan 5 meter vanaf het wegdek’, schrijft carnavalsvereniging De Torenuilen op haar Facebookpagina. ‘Als deze deelnemers de wagen kunnen verlagen door bijvoorbeeld de poppen eraf te laten, kunnen ze gewoon meelopen’. 

Wagens worden in Puiflijk niet gejureerd en de wisselbeker wordt niet uitgereikt. De overige categorieën worden wel gejureerd, inclusief de publieksprijs. Deelnemers aan de optocht krijgen het dringende advies om losse onderdelen goed vast te sjorren.

Maas en Waal