Volledig scherm
Een regiotaxi. Archieffoto © Theo Kock

Oudere in Beuningen mag maximaal 1500 kilometer goedkoop met regiotaxi reizen

BEUNINGEN - Inwoners van de gemeente Beuningen, die recht hebben op de regiotaxi, moeten vanaf dit jaar beter op het aantal kilometers letten. Jaarlijks kunnen ze er nog maximaal 1500 kilometers van het goedkope tarief gebruik maken. Daarna moeten ze meer betalen.

Voor inwoners die hun eigen vervoer niet meer zelfstandig of met hulp van bekenden kunnen regelen, bijvoorbeeld vanwege een handicap, is er het zogeheten Wmo-vervoer. In de regio Arnhem en Nijmegen organiseert de Bedrijfsvoeringsorganisatie Doelgroepenvervoer Regio Arnhem Nijmegen sinds 2016 dit vervoer. De afgelopen jaren zijn de kosten aanzienlijk gestegen voor de deelnemende gemeenten. Beuningen was in 2017 nog ruim 246.000 euro kwijt aan het Wmo-vervoer, een jaar later was het om meer dan 355.000 euro.

Omdat het er niet naar uitziet dat die kosten gaan dalen, besloot het gemeentebestuur een besparingsmaatregel te nemen. Dat is het invoeren van een kilometerbeperking van 1500 kilometer. Dit limiet geldt niet voor het vervoer van leerlingen die niet zelfstandig naar school kunnen. Het gaat puur om het recreatieve vervoer.

Hoger tarief

Zijn de kilometers 'op', dan kunnen de Wmo-reizigers nog wel gebruikmaken van de regiotaxi. Ze betalen dan een hoger tarief. Vorig jaar kwamen er ongeveer tien Beuningse inwoners boven die grens van 1500 kilometer uit.

Voor wie binnen de gemeente wil reizen, is er volgens het gemeentebestuur in sommige gevallen een goed alternatief: Buurt Vervoer Beuningen. Deze auto's, waar wel een rollator maar geen rolstoel inpast, rijden rond in de vier dorpen. Voor 1 euro kunnen inwoners, die vanwege een bepaalde reden geen ander vervoer hebben, zich laten vervoeren. Voor het gebruik van deze vervoersvariant is geen medische indicatie nodig. Voor Wmo-vervoer wel.

Maas en Waal