Volledig scherm
© ANP

Persoonsgegevens van inwoners rond Nijmegen mogelijk op straat

BEUNINGEN - De gegevens van inwoners van de gemeenten rond Nijmegen liggen mogelijk op straat. De laptop van een medewerker die voor Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen en Wijchen woz-waardes berekent, is namelijk gestolen.

Op die laptop stonden mogelijk persoonsgegevens van inwoners. Munitax, de organisatie die dit in deze streek regelt en de medewerker inhuurde, weet dat niet zeker.

Harde schijf
Het bestand dat de gemeenten voor dit werk aanleverden, wordt gewoonlijk via een netwerk geraadpleegd. Maar de eigenaar van de laptop sluit niet uit dat hij dit ook op de harde schijf heeft opgeslagen.

Wachtwoorden
Als dat het geval is, zijn alleen namen, adressen, geboortedata en burgerservicenummers te zien. Meer dan dit is door de betrokken gemeenten niet verstrekt, zo laat Munitax weten. Dus geen wachtwoorden, rekeningnummers en dergelijke.

Fraude
Met de genoemde persoonsgegevens kan wel identiteitsfraude worden gepleegd. Zo kunnen er bij sommige bedrijven abonnementen worden afgesloten, of bijvoorbeeld hotels worden geboekt. Munitax stelt dat de kans hierop klein is, maar roept wel op bij ieder vermoeden direct aangifte te doen.

Maas en Waal