Plan voor metershoge 'verrekijkers' in uiterwaard Waal bij Beuningen

BEUNINGEN - Op de dijk en in de uiterwaarden bij Beuningen komt mogelijk een groot landschapskunstwerk te staan. Verscheidene organisaties steunen de komst van het werk Pipe Line van de Arnhemse kunstenaar Rob Sweere.

Die wil aan de Waal, iets ten westen van ijzerhandel Swanenberg, twee heuvels van zes meter hoog aanleggen. 

Die fungeren, doordat je er via een stalen buis doorheen kunt kijken, als een soort verrekijker voor het rivierlandschap. Een paar honderd meter verderop komt op de dijk een vergelijkbare heuvel van vier meter hoog. Doordat de werken in één lijn liggen, kun je vanuit de ene door de andere buis turen.

Kroon
De provincie Gelderland en het Mondriaanfonds financieren het kunstwerk, dat een kroon moet worden op de herinrichting van het gebied. Die is momenteel vol aan de gang, met als doel de rivier bij hoogwater meer ruimte te geven, maar ook om een natuurrijk recreatiegebied te creëren.

Formeel opdrachtgever is het nabijgelegen educatiecentrum Het Dijkmagazijn.
 Volgens voorzitter Cees van Ingen is het nu wachten op groen licht van Rijkswaterstaat, dat waakt over een goede doorstroming van het water. ,,Maar die komt niet in gevaar, want het werk in de uiterwaarden komt op de vluchtheuvel te staan die er voor grazers wordt aangelegd.’’

Volledig scherm
Het onderdeel van Pipe Line dat in de uiterwaarden is voorzien. © Rob Sweere

Twijfel

Een grotere horde is mogelijk de Beuningse Kunstcommissie. Die adviseert de gemeente over kunstbeleid en twijfelt over het plan. Voorzitter Serge Stommels is wel geïnteresseerd, maar wil de kunstenaar eerst spreken over het precieze ontwerp.

Sweere wijst op de gewenste recreatieve ontwikkeling van het gebied. Fietsers op de dijk kunnen in het kunstwerk zitten en zien dan, in een open zichtlijn tussen bomen door, het volgende aan het water liggen. ,,Meestal fietsen ze vanuit Nijmegen gewoon door, maar nu trek je mensen het landschap in. Via paden kun je er vervolgens naartoe om, door de twee buizen daar twee kanten op te kijken.’’

Volledig scherm
Vanuit het kunstwerk op de dijk kijk je naar het onderdeel in de uiterwaarden. © Rob Sweere
Volledig scherm
Pipe Line vanuit de lucht. © Rob Sweere
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal