Volledig scherm
© Paul Rapp

Pleegmoeders van Caithlyn (6) en Prescilla (11) ontdaan na 'ontvoering'

WEURT - De pleegouders van twee meisjes in Weurt zijn ontdaan doordat de kinderen plotseling bij ze zijn weggenomen door Bureau Jeugdzorg.

De meisjes werden maandag van school geplukt. De pleegmoeders van Caithlyn (6) en Prescilla (11) waren op dat moment bij Jeugdzorg in Arnhem om te overleggen over aan alternatief hulpplan voor het oudste meisje.

Vrezen voor welzijn
Jolanda Kwint en Elke Lindeboom vinden het vreselijk dat de kinderen zonder afscheid en zonder hun spulletjes en knuffels uit hun gezin zijn weggehaald. Ze vrezen voor hun welzijn. Dit vooral omdat ze, voor zover bekend, in verschillende pleeggezinnen zijn ondergebracht.

Slechte start
De beide zusjes hadden een slechte start bij een alcoholische vader en een cocaïneverslaafde moeder. Ze liepen volgens hun pleegmoeders achter op school, droegen vieze kleren en wisten niet hoe ze zich moesten wassen. De twee zaten al eerder in een pleeggezin, maar keerden toch bij hun inmiddels alleenstaande moeder terug.

Toen dat weer misliep, benaderde Jeugdzorg diens halfzus Jolanda voor hulp. In februari kwamen de twee naar Weurt, waar ze ook naar school gingen. Omdat het oudste kind psychische problemen bleef houden en moeilijk gedrag vertoonde, werd er met een psycholoog en de hulpinstanties een plan gemaakt om haar bij te staan. De pleegmoeders begrijpen daarom niet waarom Jeugdzorg de kinderen zo plotseling heeft weggehaald.

Uit elkaar
Uit een tekstberichtje van Jeugdzorg maken de pleegmoeders tot hun schrik op dat de zusjes uit elkaar zijn gehaald. Kwint: „Ik vroeg woensdag of ze er in vredesnaam voor wilden zorgen dat ze het Sinterklaasjournaal zouden zien waarop ze zich hadden verheugd. Het zou aan de 'gezinnen' worden doorgegeven."

De twee vermoeden dat Jeugdzorg hen 'vervelend' vond als pleegouders. Ze stelden te veel vragen, namen initiatieven.

Medeleven
Familie, vrienden en ouders van klasgenootjes uiten uitgebreid hun medeleven, aldus de twee. Ze willen maar één ding, zegt Kwint: „Dat het plan dat we samen hadden gemaakt, wordt uitgevoerd. Nu zijn we gewoon gebruikt en weggegooid. Het voelt alsof we dood zijn."

Jeugdzorg wil niet inhoudelijk reageren op de kwestie, het bureau gaat eerst overleggen met de twee pleegouders.

Volledig scherm
© Paul Rapp

Maas en Waal