Extra verkeerscontroles in de gemeente Beuningen.
Volledig scherm
Extra verkeerscontroles in de gemeente Beuningen. © ANP

Politie houdt extra verkeerscontroles in gemeente Beuningen

BEUNINGEN - De politie voert de komende tijd extra verkeerscontroles uit in de gemeente Beuningen. Reden is de toename van het aantal ongevallen. 

Waren er in 2014 nog 156 ongelukken - hierbij zitten ook die met alleen parkeerschades - in de jaren erna kwam de teller steeds boven de 178 uit. 2017 scoorde met 212 ongevallen het slechtste. Dat aantal liep vorig jaar terug naar 184. In 2019 zijn er tot nu toe 120 aanrijdingen gebeurd in de gemeente Beuningen, waarbij er twee mensen overleden. Dodelijke verkeersslachtoffers waren er ook in 2014 en 2018. In beide jaren gingen het steeds om één overledene.   

Slechter met verkeersveiligheid

‘Het gaat helaas weer wat slechter met de verkeersveiligheid in de gemeente Beuningen', schrijft een gemeentewoordvoerder in een reactie. Ook zou ‘handhaving’ onderbelicht zijn geweest. Dit pakt de gemeente nu samen met de politie op. Er komen wekelijks controles op verschillende momenten van de dag. 

Uit de meldingen en het registratiesysteem is, aldus de zegsvrouw, tegenwoordig goed te zien waar en op welk moment van de dag de verkeerssnelheid in een straat te hoog is. Agenten voeren op die plekken controles uit. Ze kijken niet alleen naar de snelheid, ook andere overtredingen beboeten ze. 

Boetes 

Het doel is de verkeersveiligheid verbeteren, schrijft de woordvoerder, én niet het uitschrijven van boetes. ‘Het geld gaat niet naar de gemeente of politie. Via CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) komt het geld in de staatskas terecht.’ 

Om die reden kijken de politie en gemeente bij het uitkiezen van de plaatsen ook naar de lijst van de tien meest gevaarlijke plekken. In die top tien staan onder andere de Van Heemstraweg, de Betenlaan in Winssen, de Schoenaker in Beuningen, de Burgemeester van Suchtelenstraat in Beuningen en de Nieuwe Pieckelaan in Weurt. 

Appende fietsers

Afgelopen maanden hield de politie al een aantal acties. Zo deelden agenten op de Wilhelminalaan en Lagunesingel in Beuningen boetes uit voor te hard rijden en het niet dragen van een autogordel. Ook op de Nieuwe Pieckelaan controleerden ze. 

Die controle bleek niet voor niets: bij de bestuurder die het hardst reed op deze 60-kilometerweg stond 82 kilometer per uur op de teller. Op het naastgelegen fietspad slingerden agenten appende fietsers op de bon.  

Inwoners trekken regelmatig aan de bel bij de gemeente met de vraag of er in hun straat iets kan gebeuren aan de verkeersveiligheid, bijvoorbeeld de aanleg van drempels. Vanwege regels en onvoldoende geld is het volgens de gemeente niet mogelijk iedere weg aan te passen. 

Daarom probeert de gemeente op die wegen op een andere manier in te spelen op veiliger verkeersgedrag. Bijvoorbeeld door de politie te vragen om er extra te controleren, er een snelheidsdisplay op te hangen of een campagne te houden met spandoeken en sandwichborden.

Maas en Waal