Volledig scherm
Groene Heuvels in Ewijk. © Eveline Van Elk

Positief rapport over verhuur Groene Heuvels aan arbeidsmigranten niet aan gemeenteraad gestuurd

BEUNINGEN - Raadsleden in Beuningen kregen een positief rapport over de verhuur van huisjes op de Groene Heuvels aan arbeidsmigranten niet toegestuurd. De gemeente kreeg het wel binnen, maar stuurde het niet door. Dat werd ontdekt door een commissielid van de PvdA. De raadsleden kregen het stuk uiteindelijk pas vijf maanden later. 

Permanente bewoning en er arbeidsmigranten huisvesten, zoals uitzendbureau Otto Work Force doet, mag niet op het vakantiepark. De gemeente treedt daartegen op. Otto Work Force is er daar niet blij mee en vroeg ZKA Adviseurs en Expertisecentrum Flexwonen om onderzoek te doen naar de toekomst van De Groene Heuvels. Ze constateerden dat tijdelijke verhuur aan arbeidsmigranten slim is, omdat zo gespaard kan worden voor de opknapbeurt van het park.

Provincie had het stuk wel

In juli al stuurde Otto Work Force het eerste rapport naar de gemeente, maar de raadsleden ontvingen het stuk niet, ontdekte Ricardo Brouwer. Hij is commissielid namens de PvdA en werkt bij de provincie Gelderland. ,,Daar lag het rapport wel, maar wij hadden het niet. Dat vond ik raar.” Hij onderzocht de kwestie. ,,Het rapport kwam half juli aan bij de gemeente. Daarvan kreeg Otto Work Force een bevestiging, maar de raad ontving niets.” In de kerstvakantie verzond Otto Work Force het stuk van juli en dat van november volgens Brouwer opnieuw.

De Beuningse raadsleden maken er echter geen probleem van dat ze het rapport pas maanden later ontvingen. Ze verwachten niet dat er expres iets is achtergehouden, maar dat het gaat om een vergissing.

Ruis

De meeste raadsleden zeggen beide rapporten in november te hebben ontvangen. ,,Ik kende het stuk van te voren al, misschien via bewoners”, zegt Frans Houben, GroenLinks. Hij maakt er geen probleem van dat het later kwam. Hetzelfde geldt voor de andere partijen. Eric van Ewijk, Beuningen Nu & Morgen: ,,Het gaat om de inhoud.”  Dit zorgt alleen voor ruis, aldus Jos Swartjes (SP).

Volgens een gemeentewoordvoerder interpreteerde de griffier de stukken vanwege de brief die er bij zat als een uitnodiging voor een werkbezoek.

Maas en Waal