Het gemeentehuis van Beuningen.
Volledig scherm
Het gemeentehuis van Beuningen. © Eveline Van Elk

Raadsleden VVD en CDA willen debatteren maar twijfelen: ‘Volstrekt onverantwoord’

BEUNINGEN - In navolging van de SP twijfelen ook de raadsleden van VVD en CDA om dinsdag naar de raadsvergadering in het gemeentehuis in Beuningen te gaan. Ze vinden het in deze coronatijd niet nodig om bij elkaar te komen. 

Gemiddeld eens in de maand vergaderen de 21 Beuningse raadsleden met elkaar. De eerstvolgende bijeenkomst is dinsdagavond. De twee SP-raadsleden brachten eerder deze week al naar buiten niet aanwezig te zijn. 

,,We leggen onze inwoners beperkingen op en gaan dan zelf met meer dan twintig mensen bij elkaar zitten. Moeten wij als volksvertegenwoordiging niet het goede voorbeeld geven?”, zei fractievoorzitter Jos Swartjes.

Onnodig

Ook CDA en VVD zijn geen voorstander van deze vergadering. ‘Het kabinet heeft nadrukkelijk aangegeven dat bijeenkomsten onder de honderd personen verboden zijn. De burgemeester mag als dat nodig is een raadsvergadering bijeenroepen onder strikte voorwaarden. Het CDA vindt het bijeenroepen niet nodig’, zo laat CDA via een bericht weten. 

De VVD zegt voor een dilemma te staan. ‘De stem van de inwoners verdient het om gehoord en verkondigd te worden.’

Maar aan de andere kant, zo schrijft fractievoorzitter Karin Janssen-van den Heuvel, ‘vinden wij het volstrekt onverantwoord om deze vergadering door te laten gaan. Het is schadelijk te noemen dat er een bijeenkomst georganiseerd wordt waarbij het risico gelopen wordt dat men elkaar, en vervolgens anderen, onnodig aansteekt. Er wordt geen rekening gehouden met de gezondheid van onszelf en onze inwoners, en dat maakt ons ‘des duivels’.’ 

Nieuwe wethouders

Een van de punten die dinsdag op de agenda staan, is de benoeming van de nieuwe wethouders. ‘Het college zit er twee jaar, kent alle in en outs en kan ons prima door deze moeilijke tijd loodsen. Een nieuw college nu installeren is op zijn zachtst gezegd onhandig’, aldus CDA-fractievoorzitter Dave Preijers.

Maas en Waal