Volledig scherm
© DG

RvS: geen vakantiewoningen in Beuningse pruimenboomgaard

BEUNINGEN - In de pruimenboomgaard aan de Dwars Hommelstraat in Beuningen mogen geen recreatiewoningen komen. Dat oordeelde de Raad van State gisteren. De hoogste rechter van het land schaarde zich daarmee achter de Beuningse gemeenteraad.

Begin vorig jaar stemde een merendeel van de Beuningse raadsleden al tegen dit plan. De initiatiefnemer wil vijf vakantiehuizen bouwen in zijn boomgaard aan de Dwars Hommelstraat. Om dat voor elkaar te krijgen, moet wel het bestemmingsplan worden aangepast; er zit op de grond nu een agrarische bestemming.

Wat is kleinschalig?

Burgemeester en wethouders gingen met deze wijziging akkoord. Volgens hen zou het plan goed passen bij de wens voor meer kleinschalige recreatie in het Beuningse oeverwallengebied (het hoger gelegen gebied langs de Waal).

Maar de meeste gemeenteraadsleden, die het laatste woord in de besluitvorming hebben, zagen dat toch anders. Wat is kleinschalig?, zeiden zij tijdens de beslissende raadsvergadering. ,,Op ons prachtige oeverwallengebied kunnen we niet zuinig genoeg zijn”, aldus Frans Houben (GroenLinks). 

Van de rust genieten

Ook buurtbewoners van Beuningen-Noord, waar de Dwars Hommelstraat deel van uitmaakt, gaven aan tegen het plan van de recreatiewoningen te zijn omdat ze van hun rust willen blijven genieten.

Om de bouw van de recreatiewoningen toch nog mogelijk te maken, stapte de initiatiefnemer naar de Raad van State. Die vond dat de gemeenteraad goed heeft gehandeld en stelde de Beuningenaar daarom in het ongelijk.

Het betekent dat het raadsbesluit in stand blijft: geen recreatiewoningen in de pruimenboomgaard.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal