Schapen bij de zonnepanelen.
Volledig scherm
Schapen bij de zonnepanelen. © Engie

Schapen onderhouden gras bij Ewijks zonnepark

EWIJK - Het viel menig voorbijganger misschien al op. Sinds afgelopen week grazen er schapen bij zonnepark Lage Woerd in Ewijk. Zij ‘onderhouden’ het gras. 

Schapenherders Peter Dijkstra en Toon Reijers, die op steenworp afstand van het zonnepark wonen, waren op zoek naar land voor hun schapen. Bij voorkeur een stuk grond in de buurt van de woning. Andersom zocht energiebedrijf Engie een kudde schapen om het land rondom hun zonnevelden te begrazen. 

Kosteloos 

Het mes snijdt nu aan twee kanten, aldus Engie-woordvoerder Michael Verheul. ,,Voor de schapenherders is het lekker in de buurt en voor ons een duurzame oplossing. Voor beide partijen kosteloos.”

De kudde die nu op de hoek van de Steeg en Koningstraat in Ewijk loopt, bestaat uit 37 Texelaars waarvan 23 lammetjes van ongeveer zes weken oud. Deze schapen blijven er een aanzienlijke periode, laat Verheul weten. Iedere keer lopen ze op een ander deel van het terrein. Hun plek wordt steeds met een mobiel hekwerk afgezet.

Speciale opleiding

Om veilig op het terrein van het zonnepark te kunnen werken, volgden de schaapherders een speciale opleiding (tot Voldoende Onderricht Persoon). Zo kunnen ze zelfstandig toegang tot het terrein krijgen, aldus Verheul, en voor hun kudde zorgen.

Het Ewijkse zonnepark is sinds februari in bedrijf. De zo’n 20.000 zonnepanelen wekken voor ongeveer 1800 huishoudens stroom op. Een jaar of twintig blijven de panelen er liggen. 

Opening

De officiële opening van Lage Woerd moet nog wel komen. Die stond eigenlijk eind maart op de planning, maar is vanwege het coronavirus het uitgesteld. 

Maas en Waal