Volledig scherm
De eerste controleactie op de Groene Heuvels. © Eveline Van Elk

SP stelt Kamervragen over de Groene Heuvels: ‘Is er sprake van uitbuiting?’

EWIJK - De SP heeft Kamervragen gesteld over de huisvesting van buitenlandse werknemers op vakantiepark Groene Heuvels in Ewijk. Uit controles die de gemeente Beuningen er afgelopen tijd hield, bleek dat zo’n 90 procent van de parkbewoners arbeidsmigrant is.  

In ruim driekwart van de huisjes zouden vijf personen of meer wonen. Uitgaande van zes arbeidsmigranten in een bungalow levert de verhuur maandelijks bijna 2.200 euro op, meldde de gemeente, ‘afgezet tegen 850 tot 1.150 euro per maand bij verhuur aan recreanten’.

Onder andere over deze verschillen in huuropbrengsten stelden de SP’ers vragen aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

‘Uitbuiting van arbeidsmigranten’

Ook vragen ze zich af ‘in hoeverre de ministers vinden dat er sprake is van uitbuiting van arbeidsmigranten in Ewijk en omgeving, zowel qua werk- als woonomstandigheden?’ Verder wil de SP de garantie dat na het optreden van de gemeente geen mensen dakloos raken, in de schulden komen of nog meer afhankelijk worden van hun werkgever. 

Alle huisjeseigenaren die zich nu niet aan de regels houden - en dus het huisje niet recreatief verhuren - krijgen een halfjaar om dat te gaan doen. Gebruiken ze hun bungalow na die tijd nog steeds voor permanente bewoning of om arbeidsmigranten te huisvesten, dan volgt er een dwangsom. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal