Volledig scherm
Actievoerders houden een spandoek omhoog in Ewijk. © DG

Spandoeken tegen azc in Ewijk ook binnen weer weg

EWIJK - Tientallen actievoerders hebben zich donderdagavond verzameld bij MFA ’t Hart in Ewijk. Daar is een inloopbijeenkomst over de komst van een azc voor 300 vluchtelingen naar het dorp.

Kort na 19.30 uur werd het eerste spandoek uitgerold. 2 demonstranten hielden het doek met de tekst 'Opkomen voor je normen waarden maakt je nog geen racist' omhoog. Anderen tonen doeken met 'Mohammed not welcome' en 'Defending Europe'. Amper 20 minuten later werden de spandoeken alweer opgerold en opgeruimd door de demonstranten.

Sfeer
Vlak voor 20.00 uur, toen alle inwoners van de gemeente Beuningen naar binnen mochten, gingen de demonstranten binnen verder met hun actie. Daar werden vervolgens de spandoeken opnieuw uitgerold en tegen 21.30 uur weer opgeruimd. Dat gebeurt allemaal in een gemoedelijke sfeer.

Roepen
Sowieso verloopt de avond erg rustig, de actievoerders maken geen problemen. Zo begonnen rond 19.45 uur zo'n 7 aanhangers van Pegida 'azc, weg ermee' en 'eigen volk eerst' te roepen, maar zij kregen weinig bijval.

De politie, die uit voorzorg al vroeg aanwezig was, heeft niet in actie hoeven te komen. Wel staan nog steeds 4 busjes met ME'ers en een aanhoudingseenheid verdekt opgesteld.

Facebook
De aanwezige actievoerders zeggen bijna allemaal naar Ewijk gekomen te zijn na het Facebookevenement dat was aangemaakt. Daarvoor waren 1.400 mensen uitgenodigd. 115 van hen hebben aangegeven te komen.

De organisator zegt niet uit te zijn op rellen of problemen. "Herrieschoppers willen we niet."

Druk
Omwonenden van het azc konden zich binnen al vanaf 19.00 uur laten informeren over het azc. Dat doen zij massaal. In MFC 't Hart is onder meer burgemeester Carol van Eert aanwezig om vragen van kritische bewoners te beantwoorden. Daarna mochten alle Beuningenaren naar binnen bij het MFC.

Het azc komt op een terrein van zo'n 4 hectare in de Hoge en Lage Woerd, het open gebied tussen het dorp en het Beuningse bedrijventerrein Schoenaker.

Volledig scherm
In Ewijk hangt een doek met 'Azc nee' aan een hek. © Eveline van Elk
Volledig scherm
Actievoerders op het plein voor MFA 't Hart in Ewijk. © Eveline van Elk
Volledig scherm
Nadat de spandoeken tegen het azc in Ewijk buiten waren opgerold, werden ze binnen weer uitgerold. © Eveline van Elk
Volledig scherm
In Ewijk zijn donderdagavond tientallen actievoerders op de been. © DG

Maas en Waal