Volledig scherm
De kippen mogen er komen in Winssen. Foto is ter illustratie. © ANP

Stal met 85.000 kippen mag er komen ondanks bezwaren omwonenden in Winssen

WINSSEN - Na jaren is er duidelijkheid: de kippenstal aan de Begijnenstraat in Winssen mag er komen. De Raad van State, de hoogste rechter van het land, veegde de bezwaren van tafel. 

Al vele jaren wordt er gesproken over de komst van een boerenbedrijf aan de Begijnenstraat, die net ten noorden van Knooppunt Ewijk ligt. Het eerste plan was om de varkensstal van Jan Hendriks van de Geerstraat, dichtbij de bebouwde kom, naar de Begijnenstraat te verplaatsen. 

Geen varkens

De gemeente was hier groot voorstander van. Omwonenden niet en dus volgden verschillende rechtszaken. Ze kregen geen gelijk. Toch kwamen er geen varkens. Hendriks veranderde vanwege zijn leeftijd de plannen en besloot er een pluimveeonderneming te starten.

Van de gemeente kreeg hij twee jaar geleden toestemming om 85.000 kippen te gaan houden. Echter, er volgden weer bezwaren, nu tegen dit besluit. De rechtbank vernietigde de afgegeven vergunning, omdat het zogenoemde ‘geluidcontrolevoorschrift’ ontbrak. De gemeente moest dit stuk alsnog aanleveren. In maart 2019 gebeurde dat en zou het pluimveebedrijf alsnog kunnen starten. 

Pluimvee

De bezwaarmakers, die vrezen voor overlast, stapten opnieuw naar de Raad van State. Eind november was de zitting. Woensdag volgde de uitspraak: de verleende vergunning voldoet aan de eisen en Hendriks mag starten met zijn pluimveebedrijf. 

Of hij dat gaat doen, weet de ondernemer nog niet. ,,Er is inmiddels wel heel veel tijd overheen gegaan.” Over een jaar staan de stallen er sowieso nog niet, zegt hij. ,,We gaan nu eerst rustig over de volgende stappen nadenken.” 

Maas en Waal