Volledig scherm
De stoep waar het om gaat. © Eveline van Elk/DG

Stel uit Beuningen 'bang voor drukte op stoep, niet voor vluchtelingen'

BEUNINGEN - De bewoners van de Koningsstraat in Beuningen die de stoep voor hun huis kwijt willen, vrezen voor hun privacy als er straks een asielzoekerscentrum bij Ewijk komt. Het stel vroeg de gemeente de stoep voor hun vrijstaande huis aan de Koningsstraat op te heffen, nu er binnenkort iets verderop een asielzoekerscentrum komt.

Het zou volgens de bewoners dan wel erg druk worden in hun rustige straat. Van geen kwaad bewust gingen ze op vakantie en kwamen plots in een internationale storm van kritiek terecht toen de afwijzing van hun verzoek wereldkundig werd.

Angst
Angstig reden ze afgelopen weekeinde terug, bang dat de ramen misschien zouden zijn ingegooid. Of erger. Maar het bleef bij verwensingen op sociale media.
„Tijdens de Balkanoorlog hadden we vluchtelingen in huis. Ik doe als vrijwilliger buddy-projecten voor Vluchtelingenwerk”, zegt de vrouw in kwestie.

Rustig straatje
Ook haar man wil benadrukken dat het verzoek niet is gedaan omdat het om vluchtelingen gaat die in de buurt komen wonen. „Het gaat ons niet om de vluchtelingen, maar dat er in een keer een grote groep mensen bijkomt. Of het nou asielzoekers zijn of bezoekers van een vakantiepark, dat maakt niet uit”, zegt haar man. „Het is hier nu nog een rustig straatje.”

Lees een uitgebreid gesprek en een reactie van de buren in De Gelderlander van dinsdag 12 juli of in onze online krant.

Maas en Waal