Volledig scherm
PREMIUM
Karin en Pieter Dubelaar helpen ook een ander gezin. © Koen Verheijden

Steunouders gezocht: ‘Er zijn zoveel jongens en meiden die we een thuis kunnen bieden’

BEUNINGEN/WIJCHEN - Gezinnen die ouders bij wie het even iets minder gaat, willen helpen met  opvang van de kinderen. Naar hen zijn de welzijnsorganisaties in de gemeenten Wijchen en Beuningen op zoek. 

Stel je voor: een moeder is ernstig ziek en kan daardoor even minder goed voor haar zoon en dochter zorgen. Of één van de kinderen is zo druk dat er voor de anderen minder aandacht overblijft. Twee voorbeelden waar een ‘steungezin’ een oplossing kan zijn. Bijvoorbeeld door een dagdeel of een dag - dat is het maximale - de kinderen op te vangen. 

Niet iedereen durft hulp te vragen aan een bekende

,,Veel mensen hebben een netwerk waarop ze kunnen terugvallen, denk aan buren of een moeder. Maar dat is niet bij iedereen het geval. Misschien wonen de ouders wel aan de andere kant van het land. Of durft het gezin geen hulp te vragen aan een bekende”, zegt Michelle Coenen, adviseur bij MEE Gelderse Poort. 

Quote

Het mooie is dat onze drie er ook van leren. Ze zien in dat alles wat ze zelf hebben niet vanzelf­spre­kend is

Ze merkte met medewerkers van welzijnsorganisaties Meer Voormekaar (Wijchen) en Perspectief (Beuningen) dat er in beide gemeenten gezinnen zijn die extra hulp kunnen gebruiken. Daarom startte ze er vorig jaar met het project ‘gezinnen voor elkaar’: in het voorjaar in Wijchen, na de zomer volgde Beuningen. 

Zonder zorgen kunnen spelen bij een ‘steun-oma’

In welke vorm de gezinnen elkaar precies helpen, bepalen ze samen. De basis is volgens Coenen dat kinderen bij een steungezin of ‘steun-oma’ thuis worden opgevangen, zodat ze even uit de thuissituatie zijn. ,,Een fijne middag of dag hebben waarin ze zonder zorgen kunnen spelen. De vraagouder heeft dan even tijd voor zichzelf of voor eventueel andere kinderen in het gezin.”

In Wijchen zijn er inmiddels een stuk of tien matches. In Beuningen ligt het aantal vanwege de latere start iets lager: namelijk drie. Wel meldden zich al vijf steungezinnen aan. ,,Er zitten ook specifiek aanbod bij. Bijvoorbeeld van een ouder die een kind van dezelfde leeftijd als haar zoon of dochter wil helpen. Een andere stel wil graag een oom-tante-relatie opbouwen.” 

Door iemand op gewezen

De ouders die om wat voor een reden hulp nodig hebben, kunnen ook zichzelf opgeven. ,,Meestal doen ze dat nadat ze er door iemand op gewezen zijn.” Coenen gaat vervolgens om tafel om te kijken of ze voor een steungezin in aanmerking komen en wie de beste match is. 

Wie zich wil aanmelden als steun- of vraaggezin, kan mailen naar m.coenen@meegeldersepoort.nl (Beuningen) en steungezinnen@meervoormekaar.nl (Wijchen).  

Lees hieronder de ervaringen van steun-ouders Karin en Pieter Dubelaar en Mary van Oort.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal