Tiny house-bewoners hopen op durf bij Maas en Waalse gemeenten

VIDEOWINSSEN/WIJCHEN - Eén van de eersten - en misschien zelfs de enigen - met een tiny house in Maas en Waal zijn Melanie en Bram Verheijen. Ze zoeken nu contact met anderen die ook wel in zo'n minihuisje willen wonen. Om gemeenten te prikkelen met woonlocaties te komen.

Een Facebookgroep voor Maas en Waalse tiny houseliefhebbers is sinds vorige week online. Om de krachten van serieuze belangstellenden te bundelen. Want weliswaar laten veel gemeenten sinds kort doorschemeren deze woonvorm te willen stimuleren, echt concreet is dat nog niet gemaakt. ,,Het leeft steeds meer, maar nu hopen we dat gemeenten ook echt iets durven: bouwlocaties aanwijzen. Zodat zij en wij meedenken om met suggesties te komen.” 

50 vierkante meter

Quote

We hebben zelf dit tiny house van 25 vierkante meter ontworpen. En nee, het is geen caravan.

Melanie en Bram Verheijen, Tiny housebewoners Winssen

Tiny houses zijn hot aan het worden; zeker nu koopwoningen voor menig gezin onbetaalbaar dreigen te worden. De definitie: een huis met een vloeroppervlakte van maximaal 50 vierkante meter. Vrijwel alle gemeenten -  ook in Maas en Waal - beginnen voorzichtig te snuffelen aan het idee, maar nog nergens kan ook echt gebouwd worden. 

Melanie en Bram Verheijen hebben sinds vorig voorjaar zo'n tiny house, dat vooralsnog geparkeerd staat bij camping De Muk op de grens van Winssen en Bergharen. De 30-jarige geboren en getogen Nijmegenaar en zijn twee jaar jongere vrouw - een Wijchense - woonden hiervoor zes jaar in Deest. Omdat ze veel buitenlandse reisplannen hadden en hebben, wilden ze van de hoge woonlasten af. Maar wel een 'thuis’ in Nederland houden. ,,Dus hebben we ons eigen tiny house ontworpen, slechts 25 vierkant meter groot.” 

Voor zo'n 50.000 euro timmerde een Brummense aannemer het tiny house voor de Verheijens. Een exemplaar op wielen, dat met deze afmetingen - 2,5 bij 7 meter - nog net de weg op mag. Is het dan niet eigenlijk een caravan, maar dan van 3.500 kilo? ,,Nee", zeggen Melanie en Bram resoluut. ,,Dit model is ontworpen om permanent in te wonen. Veel beter geïsoleerd en met een betere keuken, waarvan de kastjes probleemloos duizenden keren open en dicht kunnen.” 

Krachten bundelen

Quote

We hebben meer dan genoeg ruimte en eigenlijk geen kinderziek­tes.

Melanie en Bram Verheijen

Of het tiny house nu op wielen staat of niet: Melanie en Bram willen het mini-wonen in de regio een boost geven. Want zij ervaren nu zelf dat zo'n woonwens nog niet gehonoreerd wordt met locaties. Voor Melanie en Bram is standplaats De Muk ook slechts een tussenstap.

,,Natuurlijk zou je met zo'n huisje het liefst buiten in een natuurgebied wonen. Maar we snappen ook wel dat je - ondanks de geringe afmetingen - zo'n tiny house niet overal zomaar kunt neerzetten. Maar dan is het wel fijn als gemeenten actief willen meedenken. En ook prettig als mensen die ook zulke wensen hebben, de krachten bundelen. Want wij horen best vaak dat mensen de stap graag zouden willen zetten. Het idee van tiny houses leeft steeds meer.” 

Kastruimte over

Melanie en Bram zijn na negen maanden - met diverse reisonderbrekingen - al helemaal gewend aan hun minihuisje. ,,Wij zouden niet meer terug willen.” De ruimte omvat een zitgedeelte, een niet eens zo heel kleine keuken, in een loftvorm een slaapruimte en achterin een douche en toilet. ,,Meer dan genoeg, we hebben zelfs kastruimte over.”

Helemaal niks geen tegenvallers of kinderziektes? ,,Mwah, het is iets vochtiger, je moet wat meer ventileren. Maar meer nadelen kunnen we niet verzinnen. Bovendien: je bent gewoon veel vaker buiten.” En wat nu als je ruzie hebt en zo bij elkaar op de lip zit? Twee grote glimlachen: ,,We hebben nooit ruzie.”

Bram en Melanie Verheijen in hun tiny house-op-wielen, dat voorlopig geparkeerd staat in Winssen.
Volledig scherm
Bram en Melanie Verheijen in hun tiny house-op-wielen, dat voorlopig geparkeerd staat in Winssen. © Eveline Van Elk
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal