Volledig scherm
Ontbijt in het gemeentehuis van Beuningen. © Eveline Van Elk

Uitgesteld ontbijten op het gemeentehuis: ‘De kaas is iets zuurder dan thuis’

BEUNINGEN -  In haar basisschooltijd ontbeet ze iedere ochtend. Toen burgemeester Daphne Bergman naar de middelbare school ging, sloeg ze het ontbijtje vanwege tijdgebrek nog wel eens over. En dat is niet goed, zegt ze dinsdagochtend tegen de kinderen van basisschool De Vuurvlinder uit Beuningen. 

Die mochten in de week van het Nationaal Schoolontbijt in het gemeentehuis komen ontbijten. Zo wil de burgemeester het goede voorbeeld geven van een gezonde start van de dag. Maar wat eten de kinderen normaal gesproken ’s ochtends?

Volledig scherm
Zoë Oakes © Eveline Van Elk

Zoë Oakes (11) uit Beuningen
Ze heeft nu wel heel erg honger. Vanochtend at Zoë Oakes thuis nog niets, omdat ze met haar klasgenoten van De Vuurvlinder bij de Beuningse burgemeester ging ontbijten. Normaal gesproken pakt ze voordat ze naar school gaat één of twee boterhammen of een schaaltje yoghurt.

,,Ik doe soms iets gezonds, zoals een plakje kipfilet, maar ook wel iets minder gezonds op mijn brood. Bijvoorbeeld appelstroop. Net waar ik zin in heb. Maar ik ontbijt altijd. Waarom zou ik dat niet doen?”

Volledig scherm
Linh Nguyen © Eveline Van Elk

Linh Nguyen (10) uit Beuningen 
Ze was niet de enige die vanochtend niet thuis at. Haar ouders zijn allebei leerkracht en ontbeten vanwege de week van het Nationaal Schoolontbijt met hun leerlingen. ,,Mijn broer moest vandaag alleen eten”, zegt Linh Nguyen.

Ze heeft deze dinsdagochtend - het is inmiddels 8.45 uur -  nog niet zo’n honger. ,,Maar ik pak zo wel iets hoor.” Dat doet ze thuis ook iedere ochtend. ,,Ik eet altijd een boterham, iedere keer met wat anders erop. Kaas, stroop, noem maar op.”    

Volledig scherm
Daan Vrolijks © Eveline Van Elk

Daan Vrolijks (11) uit Beuningen
Een schaaltje vanillevla of een wit broodje met chocoladepasta, dat staat er iedere ochtend bij Daan Vrolijks op het menu. Hij mag van zijn ouders kiezen wat hij wil eten. Vanochtend ging hij voor één keer met een lege maag naar school.

,,Dat vond ik niet zo erg. Ik hou het wel vol. Ik vind het vooral een eer dat we bij de burgemeester mogen ontbijten. Dat net onze klas, groep 8 van De Vuurvlinder, is uitgekozen. Is toch een keer iets anders dan thuis.”

Volledig scherm
Roel Cremer © Eveline Van Elk

Roel Cremer (11) uit Beuningen
De bruine boterham met kaas valt nog niet helemaal in de smaak. ,,De kaas is iets zuurder dan thuis”, zegt Roel Cremer, terwijl hij een hap neemt. ,,Maar ik eet het brood helemaal op hoor. Zo hoort dat.”

Thuis neemt hij als ontbijt meestal ook gewoon brood. Heel soms, als hij daar zin in heeft, pakt hij een schaaltje yoghurt met muesli. Maar niet in het weekend als hij met zijn ouders en twee broers samen eet. ,,Dan hebben we altijd broodjes.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal