Vampire Weekend schittert op de zaterdag van Down the Rabbit Hole

Foto's en videoEWIJK - Ook de tweede dag van Down The Rabbit Hole 2019 was een aanval van uitersten. De zaterdag begon, wat de drie grote podia betreft, met een verstild optreden van singer-songwriter Ry X en eindigde met de ultieme dance-unit van Underworld. Bij de Australische singer-songwriter leek het grotendeels van het optreden dat het publiek aan de grond genageld was. Bij de Britse band van Karl Hyde ging het los. Puike beats. Veel dansende mensen.

Die waren er niet bij het optreden van Thom Yorke (Radiohead), producer/knoppenspecialist Nigel Godrich en kunstenaar Tarik Barri. Die laatste voorzag de nogal abstracte elektro van Yorke, met een onderbreking in een John Cale-achtig pianotussenstuk, van flitsende beelden. Die waren veel kleurrijker dan de serieuze muziek.

Het onlangs verschenen en bepaald niet onbekommerde album Anima was de hofleverancier. Het optreden van Yorke en zijn maten was minder urgent dan bijvoorbeeld dat van een andere Engelse elektro-muzikant Jon Hopkins, een jaar geleden op dezelfde plek. Yorke bracht meer dan eens uiige danspasjes die in het publiek nauwelijks navolging kregen.

Quote

De plat pratende en veel vloekende Schot Lewis Capaldi was niet vies van ingestu­deer­de grapjes

De frontman van Radiohead, 50 jaar inmiddels, is een schaafde grand old man vergeleken met twee jonge landgenoten. Zij konden in het tijdelijke culturele lustoord De Groene Heuvels, capaciteit 35.000 bezoekers, hun dit jaar uitgekomen debuutalbums onder de aandacht brengen. De plat pratende en veel vloekende Schot Lewis Capaldi (22) was niet vies van ingestudeerde grapjes en heeft ook live een ijzersterke stem. Die verheft het podiumgroentje graag in niet onaardige popliedjes. Slowthai (24) is een Engelse rapper met noise-hiphop en veel branie. De druktemaker etaleerde zich als een onvermoeibare volksmenner.

Funky show van The Roots

De raps van Black Thought van The Roots waren, tijdens een gedegen set met een cover van Move On Up van Curtis Mayfield, voorzien van hiphop en funk. Van dat laatste genre bediende de weer goedlachse Amerikaan Cory Henry zich ook. Graag en gretig. Hammond-held Henry heeft niet voor niets zijn band The Funk Apostles genoemd. Deze update van Booker T. (van de MG’s) coverde Staying Alive van de Bee Gees en, als laatste in de set, Controversy van Prince. Publieksparticipatie verzekerd.

Ry X kreeg het te praatgrage publiek stil

Een feestje bouwde Maribou State ook. Het Britse gezelschap deed dat met tropische dansbare pop, die zich in het spoor van London Grammar en soms ook Moderat bevindt. De Amerikaan saxofonist Kamasi Washington onderstreepte zijn ter plekke beleden liefde voor de medemens met een solide set met gelaagde, potje-met-pierenjazz.

Quote

Vampire Weekend maakt dit jaar zowel op albumge­bied als aan het li­ve-front een geslaagde comeback

Met een aanzienlijk minder extraverte aanpak kreeg de wel heel erg dankbare singer-songwriter Ry X het doorgaans te praatgrage publiek in de grootste tent stil. Zijn luisterpop zit vol met kwetsbare schoonheid. En kent raakvlakken met het werk van Simon & Garfunkel en Bon Iver.

Vampire Weekend is zonnetje in huis

En voor het beste optreden van dag twee zorgde het gereanimeerde Vampire Weekend. De indieband van Ezra Koenig uit New York is een tijd uit de running geweest. Maar Vampire Weekend maakt dit jaar zowel op albumgebied als aan het live-front een geslaagde comeback. In Beuningen regende het tijdens het optreden van Vampire Weekend. Maar met vrolijke indiepoprock met links naar een uitgelaten Paul Simon en de swingmaestro’s Talking Heads bleken Koenig en zijn band het zonnetje in huis.

Zeker in A-Punk. Dit nummer zorgde voor massale velddans. Bij Koenig leidde die publieksactie tot verbazing: ‘alright, that’s amazing, Down The Rabbit Hole.’

Op de derde dag (zondag) van Down The Rabbit Hole staan er concerten op stapel van onder meer LP, Amber Arcades, Rosalia, Foals, Robyn en Janelle Monáe.

Volledig scherm
Vampire Weekend op Down the Rabbit Hole. © Gerard Verschooten
Volledig scherm
Down the Rabbit Hole. © Gerard Verschooten
Volledig scherm
Tom Yorke live op de zaterdag van Down the Rabbit Hole. © Gerard Verschooten
Volledig scherm
Schommelen op Down the Rabbit Hole. © Gerard Verschooten
Volledig scherm
Publiek tijdens het optreden van Underworld op Down the Rabbit Hole. © Gerard Verschooten
Volledig scherm
Underworld op Down the Rabbit Hole. © Gerard Verschooten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal