Het gemeentehuis in Beuningen.
Volledig scherm
Het gemeentehuis in Beuningen. © Eveline Van Elk

Verbazing over snelle gesprekken over coalitie Beuningen

BEUNINGEN - CDA en VVD zijn verbaasd dat er al binnen een paar dagen na de collegebreuk gesprekken zijn gestart voor een nieuwe, Beuningse coalitie. Beuningen Nu & Morgen (BN&M) zegt dat dit geen vooropgezet plan is. 

Donderdagmiddag maakte BN&M bekend dat ze na een kleine twee jaar de samenwerking met CDA en VVD beëindigt. Het vertrouwen zou op zijn en daarnaast was er het dossier over wind- en zonne-energie, waar ze niet op één lijn zat met de andere partijen. 

Voor CDA en VVD kwam deze mededeling naar eigen zeggen als een verrassing. Net als het bericht dat drie dagen later volgde. Dat BN&M, GroenLinks, D66 en PvdA de gesprekken starten voor een nieuwe coalitie.  

Stroomversnelling

CDA-fractievoorzitter Dave Preijers zegt het verbazingwekkend te vinden dat alles in een stroomversnelling gaat. ,,We zijn eruit gegooid, plat gezegd. Een paar dagen later wordt er al gesproken over een nieuwe coalitie. Dan zeg ik oké, wanneer is dat traject gestart?” Zijn collega van de VVD, Karin Janssen-van den Heuvel, deelt die mening. ,,Binnen twee dagen krijg je dit niet rond.” 

Samen met het CDA benaderde ze vrijdagochtend ‘alle Beuningse partijen’ om aan tafel te gaan voor een nieuwe coalitie. Van twee van de vier kreeg ze als antwoord ‘ja’, ‘waarvan er een zich later terugtrok’. ,,Als de weg echt open had gelegen, zou iedereen om tafel willen want de verhoudingen zijn verder goed”, zegt Janssen-Van den Heuvel. ,,Op het moment dat een coalitie klapt, ga je bovendien als oppositie met iedereen de gesprekken aan om er het maximale uit te halen.” 

Verontwaardigd

Fractievoorzitter Eric van Ewijk van BN&M is verontwaardigd over de suggestie van een opzetje. Hij zegt pas donderdagmiddag, terwijl hij PvdA, D66 en GroenLinks inlichtte over de coalitiebreuk, gevraagd te hebben of ze willen praten. Sijmen Versluijs (PvdA) en Frans Houben (GroenLinks) bevestigen deze gang van zaken. Ook laten ze weten dat VVD en CDA hun partijen eveneens benaderden. 

,,We hebben gezegd: we gaan eerst met BN&M praten. Waarom? Ja, dat is het bekende onderbuikgevoel. De andere partijen dachten er zo net over”, zegt Versluijs. Houben: ,,We denken met deze coalitie onze agenda het beste voor het voetlicht te kunnen brengen. Daarnaast was er twee jaar geleden een informatieronde voor de totstandkoming van de coalitie. Toen verklaarde VVD dat ze GroenLinks op ideologische gronden uitsluit voor een coalitie waar zij inzit. ”

Verzuurden

Van Ewijk zegt nog over de breuk dat het eerste coalitiejaar goed verliep, maar dat de verhoudingen in het tweede jaar verzuurden, met name na het debat over zonnepanelen en windmolens in april 2019. Tussen de drie wethouders bleven de verhoudingen goed, zegt hij, maar tussen de gemeenteraadsfractie van BN&M aan de ene kant en CDA en VVD aan de andere ging het steeds meer schuren. 

Maas en Waal