Verdachte vuurwapenhandel mag strafproces thuis afwachten

NIJMEGEN - Een 62-jarige man uit Beuningen verdacht van vuurwapenhandel is donderdagochtend vrijgelaten. De man mag zijn strafproces thuis afwachten. De Beuningenaar zat sinds februari in voorarrest.

Volgens het Openbaar Ministerie maakt de man met twee anderen onderdeel uit van een crimineel netwerk dat de Nijmeegse onderwereld van illegale vuurwapens voorzag. Het drietal werd opgepakt, nadat een undercoveragent bij de Nijmegenaar onder meer een machinepistool had gekocht. Volgens het OM leverde de 62-jarige inwoner van Beuningen via zijn lidmaatschap van de schietclub munitie aan de vuurwapenbende.

Doden

De drie verdachten vroegen de rechtbank op 14 juni of ze om persoonlijke redenen naar huis mochten. Hun zaak wordt pas in het najaar inhoudelijk door de rechtbank behandeld. De rechtbank wees het verzoek tot opheffing en schorsing van de voorlopige hechtenis bij twee van hen af. ,,Wie zich met wapenhandel inlaat, speelt met zijn vrijheid'', aldus de rechtbank. ,,Handel in wapens en munitie is lucratief. Het zijn ernstige feiten. Er kunnen doden door vallen.''

Het gerechtshof denkt daar bij mijn cliënt iets anders over, stelt advocaat Arnout Schadd. Zijn 62-jarige cliënt kampt sinds zijn arrestatie met hartproblemen en moet een operatie ondergaan. In de gevangenis ging zijn gezondheid hard achteruit en viel hij kilo's af. ,,Hij is erg blij en opgelucht dat hij thuis zijn strafproces mag afwachten, zodat hij enigszins kan herstellen.''

Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Beuningen krijgt werkplein voor kids met andere talenten dan rekenen en taal
    PREMIUM

    Beuningen krijgt werkplein voor kids met andere talenten dan rekenen en taal

    BEUNINGEN - Voor basisschoolleerlingen die minder goed zijn in rekenen en taal, komt er in Beuningen een ‘werkplein’. Deze kinderen gaan daar wekelijks een halve dag onder schooltijd aan de slag met hun talenten. De overkoepelende scholenstichting Oeverwal wil zo laten merken dat ze er net zo goed mogen zijn. ,,Een meisje is wellicht minder goed in taal, maar briljant in dansen. Ze mag daar toch ook in excelleren?”

Maas en Waal