Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

Verkoop grond moet 9 miljoen opleveren voor ‘nieuwe’ natuur

WEURT - Met de verkoop van een heleboel minder courante kavels grond aan particulieren hopen Staatsbosbeheer en de provincie Gelderland de aankoop van natuurgebieden te kunnen financieren.

 Met een verwachte opbrengst van ongeveer 9 miljoen euro worden natuurgebieden langs de Maas en IJssel, in de Veluwe en de Gelderse Poort door Staatsbosbeheer teruggekocht. Die gebieden sluiten aan op natuur die Staasbosbeheer al in bezit heeft en veelal ook al als natuurgebied gelden. Het is grond die nu nog in bezit is van de provincie. 

In totaal gaat het om 170 kavels met een totale oppervlakte van 600 hectare  die in de verkoop staan. Door die te verkopen hoopt de provincie ook de betrokkenheid van inwoners bij natuurbeheer te vergroten.

De aangeboden kavels liggen verspreid over de hele provincie en verschillen van grootte.  Het gaat om verschillende typen natuur zoals natuurlijke graslanden, bospercelen, waterrijke kavels en landschapselementen in onder meer Weurt, Keijenborg  en Heteren.

Het zijn veelal losse stukjes grond die niet zijn aangesloten bij een grote natuurgebied.

Geen caravan

Woordvoerder van Staatsbosbeheer Marcel van Dun vertelt dat het per kavel verschilt wat de toekomstige eigenaar ermee mag doen.

,,Belangrijk is dat hetzelfde beheer wordt voortgezet. Dus wat natuur is, moet natuur blijven. Maar waar nu koeien in de wei lopen, blijft dit mogelijk. Verblijfsrecreatie is op geen van de kavels toegestaan. Er mag dus bijvoorbeeld geen caravan geplaatst worden.” De wandelpaden die door het gebied lopen, moeten net als nu voor het publiek open blijven.

De eiken én de bijbehorende processierupsen in het gebied krijgen de kopers er bij. ,,Ons beleid is om de natuur zijn gang te laten gaan en de eikenprocessierups hoort daarbij. Alleen bij overlast worden ze aangepakt”, zegt Van Dun, ,,wij hopen dat de toekomstige eigenaren van het natuurgebied op eenzelfde manier handelen.”

Mooiere en betere natuur

Vereniging Natuurmonumenten geeft aan voorstander te zijn van de verkoop gekoppeld aan de aankoop van nieuwe natuurgebieden als die leiden tot meer biodiversiteit en mooiere en betere natuur.

,,Wij doen dit zelf ook”, vertelt woordvoerder van Natuurmonumenten Marjolein Koek, ,,als dit per saldo het beste is voor de natuur is dit een goede oplossing.”

Tot en met 31 augustus 2019 kunnen geïnteresseerden zich voor een kavel inschrijven op grondruilgelderland.nl. Voor enkelen duizenden euro's zijn al stukjes grond te koop.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal