Volledig scherm
Het schip bij de sluis in Weurt. © DG

Video | Lek schip zinkt gedeeltelijk bij sluiscomplex Weurt

WEURT - Bij het sluiscomplex in Weurt heeft een schip geladen met kalkzandsteen te kampen met een lekkage. De voorkant van het schip, de Nautrans genaamd, ligt op de bodem de Waal bij de ingang naar de sluizen.

Volgens de schipper raakte hij eerder onder de Oversteek in Nijmegen tot twee maal toe iets onder water, mogelijk door het lage waterpeil. Hij merkte dat er water het schip binnenkwam, waarop hij Rijkswaterstaat alarmeerde. Die adviseerden de schipper om tot het sluiscomplex bij Weurt door te varen, zodat hij in ieder geval niet in de vaargeul stil zou komen te liggen.

De brandweer kreeg om 09.18 uur een melding van een schip in nood. Hierop zijn ze met een blusboot naar het sluiscomplex gegaan.

Gerepareerd
Volgens een woordvoerder is er geprobeerd om de machinekamer van het schip leeg te pompen, maar dit bleek niet te helpen. Het schip is nu overgedragen aan een berger, die de lekkage provisorisch gaat repareren. Ook wordt de lading overgeladen en wordt er zoveel mogelijk water uit het schip gepompt. Het leegmaken van het schip zal waarschijnlijk nog enkele uren duren.

Er zijn geen gewonden gevallen en het overige scheepvaartverkeer ondervindt geen hinder van de situatie.

Bekijk hieronder een interview van onze verslaggever Hai Voeten met Paul van Ooijen van de brandweer Nijmegen.

Volledig scherm
© DG

Maas en Waal