Vier bijzondere jongeren krijgen met hun lintje een plek in de Beuningse geschiedenisboeken

VIDEOEen lintje krijgen is al bijzonder. Maar deze vier jongeren krijgen een plekje in de geschiedenisboeken. Ze werden gistermiddag onderscheiden met Beuningse jeugdlintjes, als allereersten.

Volledig scherm
De jonge helden worden gefeliciteerd in de raadzaal van Beuningen. © Still uit video

Onmisbare vrijwilliger bij tienerinloop Hotspot

Fleur Plönes (14)

Volledig scherm
Fleur Plönes (14) © David van Haren

Zonder vrijwilligers kan de Beuningse welzijnsstichting Perspectief niet bestaan. Dus ook niet zonder de 14-jarige Fleur Plönes uit Beuningen.

Al meer dan twee jaar helpt ze bij de tienerinloop van Hotspot. Dit Jeugd Activiteiten Centrum aan het Rijstveld is bedoeld voor alle jeugd tot en met 16 jaar. Ze kunnen er komen chillen of deelnemen aan activiteiten.

Fleur is iedere vrijdagavond van de partij. Dan ondersteunt ze de jongerenwerkers. Ook helpt ze met het bedenken en voorbereiden van activiteiten, zodat Hotspot een aantrekkelijk aanbod heeft voor de jeugd.

Elke week met de afvalknijper door het dorp

Bastiaan van den Brink (6)

Het spoor naar hem begint op Facebook. Op de vraag van de gemeente Beuningen of iemand een jongere kent die een jeugdlintje verdient, reageert een enthousiaste man. 

‘Er loopt altijd een heel jong meneertje rond de Bunder met zijn moeder. Vuilniszak mee en dan maakt hij met zijn knijperstok de struiken en de straat schoon. Hij verdient wel drie lintjes.’


Het bleek te gaan om de 6-jarige Bastiaan van den Brink. Elke week loopt hij met zijn moeder een ronde van ongeveer 5 kilometer door het dorp Beuningen. Ze ruimen alles op wat ze aan afval tegenkomen. Thuis bespreken ze wat het raarste is dat ze die dag hebben gevonden

Volledig scherm
Bastiaan van den Brink (6) © David van Haren

.

Van iedere voetbaltraining een feestje maken

Pim van Wijk (18)

Mensen zeggen weleens dat hij zijn bed bij Beuningse Boys moet neerzetten. Niet zo’n heel gekke opmerking: Pim van Wijk leeft voor de club. Naast dat hij er voetbalt, traint hij er sinds twee jaar verschillende teams. Hij is hoofdtrainer van JO-12 (jongeren onder 12), assistent-trainer van JO-13 en regelmatig valt hij in bij JO-15. 

Daarnaast is hij er op woensdagmiddag voor de extra training van teams onder de 8, 9, 10 en 11 jaar. Pim probeert van iedere training een feestje te maken. Zijn insteek is dan ook niet om altijd voor de winst te gaan, maar om op een leuke en plezierige manier een betere voetballer te worden.

Volledig scherm
Pim van Wijk (18) © David van Haren

Dj en organisator van jongerencentrum

Cedric Schiks (15)

Nog een zeer gewaardeerde vrijwilliger van Jeugd Activiteiten Centrum Hotspot: Cedric Schiks. Hij kwam naar Waasdaa, zoals het voormalige jeugdhonk heette, om deel te nemen aan de activiteiten. Uiteindelijk werd hij de dj van het jongerencentrum. Dat is hij nog steeds.

Bij de verhuizing van Hotspot naar het Rijstveld, een jaar of twee geleden, was Cedric erg betrokken. Mede dankzij hem is het jeugdhonk geworden tot wat het nu is. Naast het draaien van plaatjes helpt hij met het bedenken en organiseren van activiteiten.

Als hij 18 jaar is, wil Cedric in het bestuur van Hotspot.

Volledig scherm
Cedric Schiks (15) © David van Haren

Maas en Waal