Volledig scherm
Toneel Jan Rap in Beuningen aan het oefenen. © eigen foto

Vijf keer een Oscar voor Jan Rap en z’n Maat

BEUNINGEN - Aan droevig drama doet Jan Rap en z’n maat niet. Het gaat de toneelvereniging uit Beuningen, al jaren, om de toeschouwers te laten lachen. ,,We hebben het liefst dat de mensen in de zaal van het begin tot het eind gierend van het lachen blauw op hun stoel liggen”, zegt Piet Peters. De inwoner van Beuningen is al geruime tijd acteur én regisseur van Jan Rap. 

Die dubbelrol heeft hij ook als het gaat om Oscar. Dat is volgens Peters (58) een toneelstuk dat doorspekt is met subtiele humor. De Franse komedie van Claude Magnier uit 1967 is er een met list en bedrog en is deze maand vijf keer te zien in De Lèghe Polder in Beuningen.

Quote

We hoeven maar met de ogen te knipperen en de ander weet precies wat er gaat gebeuren. Een sterk punt bij ons: spelers die perfect op elkaar ingespeeld zijn.

Piet Peters, Regisseur en acteur

,,Jan Rap bestaat uit een hechte groep spelers. Als iemand eenmaal lid is, dan blijft hij lang hangen. We hebben er mensen bij die al 25 jaar actief zijn bij Jan Rap. Bij ons op het podium staan allemaal spelers die zeer goed op elkaar zijn ingespeeld. We hoeven maar met de ogen te knipperen en een ander weet al precies wat er gaat gebeuren. Dat is onze grote kracht”, stelt Peters. Op dit moment telt Jan Rap veertien spelende leden. Dertig mensen zijn er gedurende het seizoen achter de schermen in de weer. 

Peters vindt zichzelf geen strenge regisseur. ,,Het belangrijkste bij Jan Rap is dat we met zijn allen plezier hebben in het acteren, in het repeteren en dat we op het podium uitstralen dat we veel lol met elkaar hebben. Ik kan er als regisseur wel heel fanatiek, met de zweep in de hand, bovenop zitten, maar dan wordt het al heel snel een voor-geregisseerd en strak stuk. Ik vind het veel leuker als de mensen zelf helemaal in hun personage kruipen en zich die rol eigen maken en de randjes opzoeken, want dan wordt het zo natuurlijk mogelijk gebracht en krijg je, vind ik, het mooiste effect. De spelers zelf genieten daar ook het meest van.”

Niet minder animo

En het publiek blijkbaar ook. ,,In de regio hoor je dat de animo voor toneel heel erg terug loopt. Bij ons niet. We zijn er heel trots op dat wij alle jaren vanaf 1985 steeds volle zalen trekken. De belangstelling groeit nog steeds. Vroeger kwamen de mensen uit Beuningen. Nu gaat het qua woonplaatsen van de toeschouwers steeds verder Maas en Waal in. We hebben naam gemaakt. Met elke productie trekken we meer dan 1.000 mensen. Dat geeft uiteraard een heel goed gevoel. En ik wil niet hoog van de toren blazen, maar wat wij bij Jan Rap doen, grenst bijna aan het professionele. Mensen uit de beroepswereld die bij ons een kijkje hebben genomen, zeggen: ‘wat jullie doen heeft eigenlijk nog maar weinig van doen met amateurtoneel. Het is van een heel hoog niveau’.”

Toneelvoorstelling Oscar van Jan Rap en z’n Maat, De Lèghe Polder, Beuningen, 19, 20, 26 en 27 januari, 20.00 uur, 8 euro. Morgen is er om 14.00 uur een voorstelling voor 50-plussers. De entree bedraagt dan 4 euro. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Ondermijning in Maas en Waal: prioriteit bij aanpak ‘onzichtbare’ criminaliteit

    Ondermij­ning in Maas en Waal: prioriteit bij aanpak ‘onzichtba­re’ criminali­teit

    WIJCHEN/BEUNINGEN/DRUTEN/LEEUWEN - Politie en gemeenten in Maas en Waal gaan de komende jaren werk maken van het bestrijden van de onzichtbare invloed van criminelen op de samenleving. Daarbij moet gedacht worden aan zaken als afpersing van ambtenaren dan wel bestuurders, ondernemers en het al dan niet onder dwang inzetten van agrarische loodsen of garageboxen voor drugsproductie. Ook internetfraude krijgt extra aandacht.

Maas en Waal