Volledig scherm
Een verkiezingsbord in Beuningen. © Eveline Van Elk

'Vooral programma van BN&M en niet van CDA en VVD'

BEUNINGEN - Het is vooral een coalitieprogramma van Beuningen Nu & Morgen (BN&M) en niet van VVD en CDA, dat vinden de oppositiepartijen.

De nieuwe coalitie van de gemeente Beuningen presenteerde vorige week hun plannen voor de komende vier jaar. Gisteravond konden GroenLinks, D66, SP en PvdA (ofwel de oppositie) er op reageren. ,,We mogen Beuningen Nu & Morgen feliciteren met het coalitieakkoord. Meer dan kruimeltjes zijn er niet gegund aan VVD en CDA. VVD krijgt de tweede BOA en CDA het jeugdlintje, maar dat is het", zegt Frans Houben, GroenLinks.

Iets anders dat de oppositie opvalt, is dat het drietal ‘wel heel veel’ willen gaan onderzoeken. Zoals afschaffing van de hondenbelasting. ,,Ik kwam welgeteld op twintig onderzoeken. Wil de coalitie van Beuningen een onderzoeksinstituut maken?", zegt PvdA’er Sijmen Versluijs. Jos Swartjes van SP: ,,Belangrijke items worden onder de noemer onderzoek weggeschoven."

Zand

De oppositiepartijen missen ook belangrijke thema's, of in ieder geval duidelijkheid erover, in het programma. Bijvoorbeeld over wat er moet gebeuren met het Asdonck-terrein. Dat de coalitie over de Beuningse Plas enkel schrijft dat alle inspanningen erop gericht zijn om 1 januari 2020 te starten, vinden ze eveneens te weinig. ,,In eerdere debatten waren het met name CDA en VVD die het college (werd vorige periode gevormd door BN&M en D66) van bestuurlijke chaos betichten. Zijn ze tot nieuwe inzichten gekomen?", zegt Roel Kuppens, D66. CDA'er Rob Martinus: ,,Het moment dat je aan coalitiebesprekingen begint, weet je dat je voor moeilijke beslissingen komt te staan. Leven nu in een andere realiteit.”  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal