Weurtenaren en Nijmegenaren krijgen een ‘Appeltje’ van Máxima

VIDEODEN HAAG - Koningin Máxima heeft donderdagochtend een zogenoemd Appeltje van Oranje uitgereikt aan de Weurts-Nijmeegse organisatie ElanArt. Dat gebeurde op Paleis Noordeinde in Den Haag. Ook koning Willem-Alexander en prinses Beatrix waren aanwezig.

Het ‘Appeltje’ is een jaarlijks eerbetoon van het Oranje Fonds aan organisaties die ‘een groot verschil maken voor mensen in onze samenleving’.

Dit jaar is het thema ‘De kracht van samen; Vrijwilligers doen mee(r)!’. Dat betekent, aldus het Oranje Fonds, dat de genomineerden allemaal op een buitengewone manier vrijwilligers mobiliseren om zo anderen te helpen.

Lotgenoten

Volledig scherm
Prijswinnaar Masoud Rahaee uit Weurt staat met de oorkonde naast prinses Beatrix in Paleis Noordeinde in Den Haag. Naast hem staan zijn collega's Line Francken en Astrid Kersten van ElanArt. © Oranje Fonds - Bart Homburg.

ElanArt zet al vijf jaar creatieve projecten op voor bewoners van asielzoekerscentra in Nijmegen, Elden, Grave en Overloon. Het gebruikt asielzoekers als ‘sleutelvrijwilligers’ om jonge lotgenoten te betrekken bij een theaterproductie, een schilderworkshop of een dansvoorstelling.

Onder meer ook studenten van het roc en de HAN in Nijmegen helpen mee. Op die scholen vinden ook de activiteiten plaats, maar ook in jongerencentrum The Unit in Boxmeer. Jonge asielzoekers komen, door met elkaar én Nederlanders dingen te maken, op basis van gelijkheid in contact met de Nederlandse samenleving.

Triomfantelijk

Oprichter van ElanArt is Masoud Rahaee, die als Iraans vluchteling zelf in 1990 naar Nederland kwam. Hij nam het Appeltje in ontvangst en hield hem triomfantelijk omhoog naar de honderden toeschouwers in de Grote Balzaal van het paleis.

Koningin Máxima vormt met haar echtgenoot het beschermpaar van het Oranje Fonds. Ze roemde in haar  toespraak ElanArt om de natuurlijke manier waarop deelnemers aan activiteiten zélf tot vrijwilliger worden gemaakt.

Asielzoekers helpen zelf, onder andere, workshops te organiseren, aldus de koningin: ,,Het is bijzonder hoe ze worden aangemoedigd om vrijwilliger te worden.”

Volledig scherm
De winnaars van ElanArt na afloop op de trap van Paleis Noordeinde. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal