Volledig scherm
Line Francken en Masoud Rahaee bij het asielzoekerscentrum in Nijmegen. © Gerard Verschooten

Weurtse Masoud hoopt op een Appeltje van Máxima voor zijn werk met jonge asielzoekers

WEURT - Weurtenaar Masoud Rahaee wil met zijn ElanArt asielzoekers in de hele regio in beweging krijgen. In mei hoopt hij op de ultieme erkenning: een ‘Appeltje’ uit handen van koningin Máxima.

Je bent jong, gevlucht uit je land, en zit je in een asielzoekerscentrum te vervelen. Een heel motiverende start krijgen pubers en twintigers niet als ze in Nederland aankomen en een leven willen starten, merkte Masoud Rahaee uit Weurt toen hij in 1990 vanuit Iran in Nederland belandde. 

Beweging

,,Jongeren moeten in beweging blijven, naar búiten”, zegt hij. ,,Dat is wat ik ze nu probeer te bieden. Ze moeten voelen dat ze creatief zijn en oplossingen voor hun problemen kunnen vinden.”

Rahaee (52) volgde zelf mode-, theater- en kunstopleidingen in Nederland en raakte betrokken bij projecten met asielzoekers in, met name, Nijmegen. Vijf jaar geleden richtte hij stichting ElanArt op, waarmee hij creatieve projecten opzet voor bewoners van centra in Nijmegen, Elden, Grave en Overloon.

ElanArt is nu één van de veertig kanshebbers voor een Appeltje van Oranje. Die prijs van het Oranje Fonds (inclusief een geldbedrag van 15.000 euro) is voor drie bijzondere sociale projecten in Nederland en wordt jaarlijks door koningin Máxima uitgereikt.

Vrijwilligers

Dit jaar maken projecten kans die op een bijzondere wijze vrijwilligers mobiliseren. Onder de noemer Born to Connect doet ElanArt dat voordurend. Met succes: Rahaee en collega Line Francken (25) zijn de enige betaalde krachten in een club van vele tientallen vrijwilligers.

,,In azc’s zoeken we bewoners die voor ons aan de slag gaan”, zegt Rahaee. ,,Die houden zelf ook workshops en andere activiteiten. We willen de azc’s zo veel mogelijk zelfvoorzienend te maken.”

Medicijn

Doordat ze hun taal spreken en herkenbaar zijn, hebben de ‘sleutelvrijwilligers’ weinig moeite jonge lotgenoten over te halen voor een theaterproductie, een schilderworkshop of een dansvoorstelling. Masouds eigen vluchtverhaal helpt ook: ,,We kijken elkaar aan en weten waar we aan toe zijn. Ik weet welk medicijn hun wonden helpt helen.”

Veel organisaties helpen mee. Deelnemers worden bijvoorbeeld vanuit Elden naar het ROC in Nijmegen gereden, gaan vanuit Overloon naar jongerencentrum The Unit in Boxmeer, en rijden van Grave en Nijmegen naar de HAN in Nijmegen. Daar staan tientallen studenten vrijwillig klaar om samen aan projecten te werken. Uiteindelijk komt er een voorstelling, expositie of festival, bijvoorbeeld in Orientalis in Heilig Landstichting. Ook bedrijven werken mee. Zo schilderden mensen van Haskoning en asielzoekers elkaar, en gingen werknemers van Alliander met jonge asielzoekers naar de dierentuin.

Francken: ,,Het gaat erom dat jongeren via die activiteiten in contact komen met de samenleving. En dat iedereen dan gelijk is, dat er sámen iets wordt bedacht.”

Tot en met 16 januari kan iedereen via stem.oranjefonds.nl een stem op een kanshebber voor een Appeltje uitbrengen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal