Volledig scherm
PREMIUM
Windmolens: in de nabije toekomst staan er vier of vijf langs de A73 bij Ewijk, als het aan de gebiedsraad ligt. © ANP

Windmolens en zonneparken in Beuningen: dit zijn de voors en tegens

BEUNINGEN - In maart valt de beslissing waar in Beuningen schone energie wordt opgewekt. Genoeg voer voor discussie, want er zijn al twee fronten met elk hun eigen gelijk.

In de nabije toekomst staan er vier of vijf zeer grote windmolens langs de A73 bij Ewijk. Verder komt er circa 60 hectare aan zonnevelden in de gemeente Beuningen. Tenminste als het aan de gebiedsraad ligt. Deze raad, die bestaat uit inwoners van de vier dorpen, presenteerde onlangs het ‘locatieplan’. Niet iedereen is daar blij mee.

In dat advies aan de gemeenteraad staat onder welke voorwaarden de zonneparken en molens geplaatst mogen worden en waar. Voor de windmolens koos de raad het gebied langs de A73 bij Ewijk uit. Zonnevelden planden de leden op agrarische gronden ten zuiden van deze snelweg en in het Oeverwallengebied - hoger gelegen gebieden langs een rivier.

Dinsdag 12 maart besluit de gemeenteraad of hij akkoord gaat met het plan. Zo ja, dan worden definitief de locaties aangewezen.

Er is ook weerstand tegen het plan, vooral tegen komst van de zo’n 230 meter hoge windmolens. Drie, nu samenwerkende, actiegroepen telt Ewijk: Stichting Tegenwind, Tegenwindmolens Ewijk en Windmolens Ewijk NEE. Hun actieflyer is tweehonderd keer ondertekend door inwoners van Ewijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal