Volledig scherm
PREMIUM
File op de A50 (archieffoto). © Eveline Van Elk

Zó kunnen de vele files op de A50 tussen Ewijk en Oss worden aangepakt

EWIJK/ OSS - De A50 van Arnhem naar Eindhoven staat nu zowel qua ochtend- als avondspits in de file top-10 van de ANWB. Daarmee vormt de snelweg een van de grootste verkeersknelpunten in de regio. En de drukte neemt alleen maar toe, verwacht de provincie Gelderland. Hoe de fileproblematiek het beste kan worden aangepakt tussen de knooppunten Ewijk en Paalgraven? Dat is een vraag die betrokken overheden en belangenorganisaties in de komende maanden willen beantwoorden.

Quote

Wanneer een vrachtwa­gen inhaalt op een tweebaans snelweg, geeft dat overlast voor auto’s

Jacob de Vries, verkeersdeskundige

Welke opties zijn er überhaupt?
Met een uitgebreid onderzoek, waarbij de provincies Gelderland en Noord-Brabant als opdrachtgevers fungeren, wordt gekeken naar oplossingen voor de korte, middellange en lange termijn. Een voorbeeld van een snelle oplossing is het plaatsen van informatieborden op de A50, waarmee weggebruikers op tijd kunnen worden gewaarschuwd voor een file.

Een andere concrete maatregel die genomen zou kunnen worden, is het verbreden van de A50 tussen de knooppunten Ewijk en Paalgraven. Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) pleit daar voor.

Ook het verlagen van de snelheid op de A50 van 130 naar 100 kilometer per uur behoort tot de mogelijkheden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal