Demonstranten en Zwarte Pieten tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in de Zaanse Schans. ANP FREEK VAN DEN BERGH
Volledig scherm
Demonstranten en Zwarte Pieten tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in de Zaanse Schans. ANP FREEK VAN DEN BERGH © Freek van den Bergh

23 mensen krijgen dagvaarding wegens discriminatie op Facebook na sinterklaasintocht 2018

23 mensen krijgen dagvaarding wegens discriminatie bij sinterklaasintocht 2018. Het OM heeft een selectie gemaakt van de meeste ernstige en grove strafbare uitlatingen waarbij wordt gedreigd, opgeruid of gediscrimineerd op Facebook. 

Tijdens de Sinterklaasintocht op 17 november 2018 in Amstelveen is via Facebook een livestream uitgezonden waarop demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet te zien zijn. Zonder dat de beelden daar aanleiding toe gaven, zijn onder de beelden veel negatieve reacties geplaatst. Die waren gericht aan de groep demonstranten en aan de persoon die het filmpje maakte en op haar Facebookpagina plaatste, namelijk journaliste, programmamaker en presentatrice Clarice Gargard.

Gargard heeft naar aanleiding van deze reacties aangifte gedaan, waarna de politie en het OM zijn overgegaan tot onderzoek. Het strafrechtelijk onderzoek naar die mogelijke strafbare uitlatingen is nu afgerond meldt het Openbaar Ministerie vandaag. Binnenkort zullen 23 verdachten een dagvaarding ontvangen. Na onderzoek is het OM van oordeel dat veel reacties bestaan uit schelden, bedreigen en opruien.

Vrijheid van meningsuiting is volgens het Openbaar Ministerie ‘een groot en belangrijk recht’. ,,Uitlatingen gedaan binnen het maatschappelijk debat worden in hoge mate beschermd door dit recht. Echter, deze bescherming houdt op indien sprake is van het plaatsen van puur racistische, bedreigende en opruiende uitlatingen,’’ zo verklaart het OM vandaag nadrukkelijk. 

Het OM treedt op als de grenzen van strafbaarheid zijn overschreden. Daarbij wordt meegenomen dat bepaalde uitlatingen rechtstreeks aan Gargard gericht waren en zij werkzaam is als journaliste. ,,Journalisten vervullen een belangrijke rol in onze rechtsstaat en moeten hun werk kunnen doen zonder dat zij te maken krijgen met agressie, dreiging en geweld,’’ betoogt het OM vandaag. Een ander belangrijk aspect in deze zaak is dat de uitlatingen zijn gedaan via social media. De bestrijding van strafbare feiten op social media staat bij het OM hoog op de agenda ‘vanwege de intensiteit en het volume waarmee de feiten worden gepleegd’, zo luidt het pleidooi.