Volledig scherm
Een nieuwbouwproject in Amsterdam Fotografie: Jean-Pierre Jans © Jean-Pierre Jans

‘40 procent minder nieuwe huizen door stikstofcrisis’

Door de stikfstofcrisis dreigt de nieuwbouw van woningen fors terug te vallen. Het kabinet wilde de komende jaren 75.000 nieuwe huizen per jaar laten bouwen, maar dat worden er bijna 40 procent minder. Dat blijkt uit schattingen van het ministerie van Milieu en Wonen.

Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) verwacht ‘een flinke dip’, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Dit jaar en volgend jaar wordt maar voor 47.000 woningen een vergunning verleend, schat haar ministerie.

‘We zetten alles op alles’ om die prognose ‘geen werkelijkheid te laten worden’, schrijft Van Veldhoven. Het kabinet en de regeringsfracties buigen zich al weken over maatregelen om de stikstofuitstoot zo terug te dringen dat de bouw weer aan de slag kan.

Volgens de schattingen van het ministerie van Milieu en Wonen zullen de problemen komende jaren aanhouden. Pas in 2024 komt het jaarlijkse doel weer in zicht.

  1. 25 verstekelingen levend uit koelcontainer gehaald op vrachtschip Vlaardingen
    UPDATE & VIDEO

    25 versteke­lin­gen levend uit koelcontai­ner gehaald op vracht­schip Vlaardin­gen

    Aan boord van vrachtferry Britannia Seaways van Vlaardingen op weg naar Engeland zijn vanavond 25 verstekelingen aangetroffen in een koelcontainer. Het schip is eigendom van de Deense rederij DFDS en keerde na de vondst direct terug naar de Vulcaanhaven in Vlaardingen. Alle mensen, voornamelijk jonge mannen, zijn levend van boord gehaald, aldus de politie. Hun herkomst is nog onbekend.