500 ongevallen op snelwegen in spekgladde nacht, code oranje voor ijzel vanochtend opgeheven

met videoIn heel Nederland heeft de gladheid gisteravond en vannacht tot problemen geleid. De ijzel leidde tot een kleine 500 ongelukken op de snelwegen, drukte bij de meldkamers van hulpdiensten en een gesloten landingsbaan op Schiphol. Er is overwogen om code rood in te stellen, maar na overleg heeft het KNMI het gehouden bij een ‘stevige code oranje’. Was code rood niet logischer geweest? Dat wordt zeker geëvalueerd (zie kader).

12 reacties

 • Japie Lamers

  5 maanden geleden
  Als ik de verzekeringmaatschappijen was zou ik de schaden die door die gladheid ontstaan is niet vergoeden. Er is zoveel en zolang van te voren gewaarschuwd voor gladheid. Je bent tocht wel erg dom als je met zulk weer de weg op gaat, "eigen schuld dikke bult" zou ik zeggen.
 • Rob van Kampen

  5 maanden geleden
  Een hoop domme aannames lees ik in de reacties…wellicht moest iemand mantelzorg verlenen, van zijn werk komen of er naar toe gaan, bijvoorbeeld om te werken in een ziekenhuis (o.a. gewonden te helpen of anders.) Heb het idee dat enkele vaste reaguurders reageren en klagen om het klagen, pffff.
 • mano winters

  5 maanden geleden
  Om op tijd thuis te zijn moet je wel doorrijden. Maar als je niet weet wanneer t begint rijd je uit voorzorg al langzamer en voorzichtiger, waardoor je waarschijnlijk niet op tijd binnen kan zijn. Wel prettig voor de mensen die wel op tijd binnen waren. Lekker binnen op de bank, snel wat te eten bestellen en klagen over iedereen die nog buiten is.
 • Louis Jansen

  5 maanden geleden
  Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Uitzonderingen daargelaten zoals zij die wel moeten rijden zijn er altijd individuen die niet willen luisteren en wie niet wil luisteren moet het voelen
 • Martin Reekers

  5 maanden geleden
  Even voor de duidelijkheid, een weer waarschuwing is er om u te waarschuwen voor eventuele verstoringen van normale situaties. Het kan zijn dat het in jouw geval meevalt, maar dan heb je mazzel.
 1. Bijna 1600 demonstranten opgepakt na A12-blokkade in Den Haag, 40 activisten mogelijk later vervolgd
  agent gebeten

  Bijna 1600 demonstran­ten opgepakt na A12-blokkade in Den Haag, 40 activisten mogelijk later vervolgd

  Extinction Rebellion (XR) blokkeerde zaterdag sinds 12.00 uur voor de zevende keer de A12 bij Den Haag. De demonstratie, die ruim vijf uur duurde, gold als protest tegen subsidies van de overheid aan de fossiele industrie. De politie heeft in totaal 1579 demonstranten opgepakt, 40 van hen worden strafrechtelijk vervolgd. Lees alle ontwikkelingen van vandaag terug in ons liveblog hieronder.
  Den Haag