De afgelopen drie maanden maakten 55 militairen melding van wantoestanden in het leger.
Volledig scherm
De afgelopen drie maanden maakten 55 militairen melding van wantoestanden in het leger. © ANP

55 meldingen over wangedrag in het leger

Militairen hebben de afgelopen drie maanden 55 keer hun beklag gedaan over wangedrag binnen leger. De meeste militairen gaven aan dat ze werden gepest.

Half december richtte Defensie een onafhankelijk meldpunt in voor militairen die misstanden wilden opbiechten. Dat gebeurde na een publicatie over wantoestanden op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Drie militairen zouden daar zijn misbruikt in hun eenheid.

De meeste meldingen die binnenkwamen gaan over pesten (20), intimidatie (12) en benadeling na het doen van een melding binnen Defensie (13). Ook blijkt 'grote terughoudendheid' te bestaan om zaken te melden. Dat is omdat mensen bang zijn voor de consequenties voor henzelf of anderen en omdat er een cultuur heerst waarin mensen elkaar niet verraden, schrijft de commissie-Giebels in een tussenrapportage. De commissie doet onderzoek naar sociale veiligheid binnen het leger.

Schaarsbergen

Ook kijkt de commissie nadrukkelijk naar wat er misging in Schaarsbergen. Het eerste oordeel is hard: Defensie heeft steken laten vallen bij de interne aanpak van de misstanden. Zo is het dossier over deze zaak onvolledig. Belangrijke stukken ontbreken. Verder is de onafhankelijkheid van de interne commissie van Defensie die de zaak onderzocht, niet gewaarborgd. Ook zijn er procedurele fouten gemaakt, onder meer in de gespreksverslagen. Een deel van de gemelde incidenten is serieus opgepakt, waarna er maatregelen volgden, meldt de commissie. Na het intern onderzoek volgden straffen voor de daders, zoals schorsingen. Ook werd aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Staatssecretaris Visser van Defensie trekt zich de kritiek op de zaak in Schaarsbergen aan. ,,Slachtoffers hebben niet altijd de ondersteuning, het vertrouwen en respect gekregen dat zij verdienden in deze voor hun moeilijke situatie. Dat betreur ik ten zeerste", schrijft ze aan de Tweede Kamer.