Aanklacht tegen voortvluchtige Taghi en Razzouki opnieuw uitgebreid
De lijst aanklachten tegen de voortvluchtige Ridouan Taghi en Saïd Razzouki wordt alsmaar langer. Het OM heeft vandaag tijdens de besloten zitting van het Marengo-proces bekendgemaakt dat Taghi nu ook wordt verdacht van de moord op spyshophouder Ronald Bakker, de moordpogingen en uiteindelijke moord op misdaadblogger Martin Kok en een poging tot moord op Khalid B. in Rotterdam.
Delen per e-mail
Ook Saïd Razzouki wordt nu officieel verdacht van de moord op Martin Kok. Aan de tenlastelegging tegen Taghi is ook de opdracht om een spyshop in Nieuwegein met een bazooka te beschieten toegevoegd. Ook twee andere verdachten in het proces worden hiervoor vervolgd. Het OM heeft niet bekendgemaakt om welke verdachten het gaat. Deze spyshop verkocht onder meer peilbakens aan de organisatie van Taghi, waarmee hij concurrenten in de onderwereld kon volgen. Taghi had vermoedens dat spyshophouder Bakker samenwerkte met de politie. Volgens het OM is het bewijs vooral afkomstig uit ontsleutelde berichten die zijn gestuurd via zogeheten PGP-telefoons (Pretty Good Privacy).
Het omvangrijke Marengo-proces draait om een reeks liquidaties die in opdracht van de voortvluchtige Taghi zouden zijn uitgevoerd in met name de Utrechtse reigio. Inclusief Taghi en de eveneens voortvluchtige Saïd Razzouki telt de zaak zestien verdachten, waaronder kroongetuige Nabil B. In totaal wordt de voortvluchtige Ridouan Taghi nu verdacht van vijf moorden, vier mislukte moordpogingen, en het voorbereiden van nog eens drie moorden.
Uitzonderlijke maatregel
De zitting vond vandaag achter gesloten deuren plaats, pers en publiek mochten niet naar binnen. De reden voor deze uitzonderlijke maatregel is de moord op advocaat Derk Wiersum vorige week en omdat de veiligheid van alle procesdeelnemers mogelijk in het geding is. Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces. ,,Naar het oordeel van de rechtbank kon deze pro-formazitting daarom slechts met gesloten deuren plaatsvinden: de veiligheidsbelangen, en daarmee de belangen van een goede rechtspleging, wogen in dit bijzondere geval zwaarder dan het belang van openbaarheid. Omdat niet kon worden uitgesloten dat gedurende de hele zitting veiligheidsaspecten ter sprake zouden komen, kon niet worden volstaan met sluiting van een gedeelte van de zitting”, aldus de rechtbank.
Alleen procespartijen, zoals rechters, officieren van justitie, advocaten en de verdachten mochten vandaag aanwezig zijn. Verscheidene advocaten hadden de rechtbank gevraagd de zogeheten pro-formazitting alsnog open te stellen, maar de rechtbank honoreerde dat verzoek niet. Op de wegen rond de rechtbank en bij de rechtbank zelf was veel zwaarbewapende marechaussee aanwezig, in het kader van de veiligheid.
Kroongetuige Nabil B. was vandaag niet aanwezig. Er is ook nog geen nieuwe advocaat voor B. na de schokkende moord. Tijdens de zitting werd enkel de voorlopige hechtenis van de verdachten in het liquidatieproces besproken. Dat moet verplicht iedere drie maanden getoetst worden voor verdachten die in de cel zitten. Verder is er geen statement gemaakt over de gedode advocaat Derk Wiersum, aldus een woordvoerder van het OM.
Opdrachtgever
Hoogstwaarschijnlijk heeft de moord op Wiersum te maken met zijn werk. Als mogelijke opdrachtgever wordt naar Taghi gewezen. Vanavond besteedt het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht aan de moord op Wiersum. Vorig jaar werd de broer van de kroongetuige vermoord, kort nadat het OM had bekendgemaakt dat het een deal had gesloten met B. Zijn broer had niks met criminele zaken te maken.
De woordvoerder van het OM zei geen idee te hebben waar Taghi en Razzouki zijn. ,,Als we wisten waar ze waren, zouden we ze waarschijnlijk al aangehouden hebben.” Recent werd gesuggereerd dat Taghi mogelijk in Dubai verbleef.
Aanvankelijk was twee dagen uitgetrokken voor de pro-formazitting, maar alles is vandaag afgerond. Op 12 en 13 december gaat het proces verder, die zittingen zijn waarschijnlijk wel weer openbaar. Ook dan zal de zaak nog niet inhoudelijk behandeld worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kees (32) verloor in één week zijn ouders aan corona: ‘Droom regelmatig dat ze er gewoon nog zijn’
Kees Onvlee (32) uit Bathmen, verloor in een week tijd zijn beide ouders Fenneke (62) en Peter (68) aan corona. Hij blikt nu, één jaar na de eerste officiële besmetting in Nederland, terug op een bizarre periode. -
PREMIUM
OM wist al jaren dat Nabil B. vanuit cel stiekem contact had met groep Taghi
In de zwaarbeveiligde liquidatiezaak tegen Ridouan Taghi en vijftien anderen zal een heikel punt passeren. Justitie wíst dat kroongetuige Nabil B. vanuit de cel met de groep communiceerde, maar greep niet in. -
video
NS maakt miljarden verlies: overheidssteun nodig om dienstregeling te kunnen rijden
De coronacrisis treft NS nog véél zwaarder dan gedacht. De vervoerder heeft vorig jaar een nettoverlies van 2,6 miljard euro geleden. Om de dienstregeling dit en volgend jaar te kunnen blijven rijden, is volgens topvrouw Marjan Rintel nieuwe overheidssteun nodig. -
video
Extreme beveiliging rond proces tegen Taghi; deuren blijven gesloten
Onder extreme beveiliging is vanmorgen het proces tegen de gezochte topcrimineel Ridouan Taghi hervat. Op de wegen naar de toch al extra beveiligde rechtbank op Schiphol stonden tientallen zwaarbewapende marechaussees. Op elke straathoek in de buurt van de rechtbank zijn bewapende beveiligers te zien. Het verzoek van vier advocaten om journalisten alsnog toegang te verlenen is door de rechtbank afgewezen. -
PREMIUM
De cijfers na één jaar corona: niet in een Brabants dorp, maar in Zandvoort vielen de meeste slachtoffers
Na precies één jaar corona in Nederland blijkt Limburg de provincie waar relatief de meeste coronadoden te betreuren zijn. Per 100.000 Limburgers zijn het er volgens de officiële registratie van het RIVM 126. Dat is 44 procent boven het Nederlands gemiddelde van 88 doden per 100.000 inwoners. In Brabant, de nummer twee op de lijst, stierven 111 mensen per 100.000 inwoners.
-
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden. -
Halsema legt spyshops vergunningsplicht op in strijd tegen zware criminaliteit
Burgemeester Femke Halsema legt alle spyshops in de hoofdstad een vergunningsplicht op. Zij moeten binnen acht weken over de juiste papieren beschikken. Lukt dat niet, dan worden maatregelen genomen, meldt EenVandaag dat het Aanwijzingsbesluit van de gemeente inzag. -
PREMIUMColumn
Het is belangrijk dat wij gaan beseffen dat er bloed kan kleven aan onze goedkope kleding
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. Zij probeert ons economische gedrag te verklaren.