Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

'Aanpak jeugdwerkloosheid Rotterdam faalt’

Rotterdam schiet tekort bij het aanpakken van jeugdwerkloosheid. Slechts een op de tien Rotterdamse werkloze jongeren wordt door de gemeente naar werk of school begeleid, schrijft de Rotterdamse Rekenkamer in het nieuw verschenen rapport Werk aan de winkel. Daarnaast houdt 20 procent van de jongeren die wel aan de slag gaat het niet lang vol.

De stad telde de laatste jaren zo'n 10.000 jonge werklozen. Per jaar zijn ongeveer 1100 jongeren naar werk of school begeleid. Volgens de Rekenkamer is dat ‘een bescheiden aantal’. Amsterdam hielp in 2017 ongeveer 4400 jongeren aan een opleiding of een baan, terwijl de hoofdstad een ongeveer even groot aantal werkloze jonge inwoners heeft.

Een op de vijf Rotterdamse jongeren die in 2015 in de bijstand zaten en aan de slag gingen, zat in 2017 toch weer in de bijstand, schrijft de Rekenkamer verder. De gemeenteraad heeft in 2015 een actieplan vastgesteld om jongeren op gang te helpen. Daarvan maakten jaarlijks slechts 200 jongeren gebruik.

De zwakke scores komen volgens de Rekenkamer deels doordat sommige jongeren het Jongerenloket niet kennen, en anderen er niet heen gaan. ,,Zij denken dat je er niet goed geholpen wordt. En veel jongeren die wél naar het Jongerenloket gaan, haken na een tijdje af. Zij zijn niet tevreden over de dienstverlening van de gemeente of vinden de opgelegde taken te moeilijk.’’

  1. Ook buitenlandse aandacht voor nieuws over gezin dat jarenlang in Drentse schuilkelder verbleef

    Ook buitenland­se aandacht voor nieuws over gezin dat jarenlang in Drentse schuilkel­der verbleef

    Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland is er inmiddels volop aandacht voor de ontdekking van een gezin dat minstens negen jaar in een Drentse schuilkelder verbleef. De BBC, de Süddeutsche Zeitung en Kronen Zeitung besteden onder andere aandacht aan de ‘uitzonderlijke situatie', zoals burgemeester Roger de Groot van de gemeente De Wolden het nieuws vanmiddag omschreef tijdens een persconferentie.