Aantal nieuwe corona-opnames piekt, RIVM: hoogtepunt zomergolf mogelijk in zicht
De Nederlandse ziekenhuizen zagen afgelopen etmaal 155 nieuwe patiënten met corona binnenkomen op de verpleegafdelingen en intensive cares. Dat is het hoogste aantal nieuwe opnames in één dag sinds half april, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
In totaal verzorgen medewerkers van de ziekenhuizen momenteel 867 patiënten met een coronabesmetting. Op de verpleegafdelingen liggen 822 mensen met corona, een stijging van 33 patiënten ten opzichte van maandag. Er kwamen 144 nieuwe mensen met corona binnen bij de afdelingen, maar doordat er ook mensen de klinieken mochten verlaten nam het totaalaantal minder snel toe.
Op de intensive cares liggen dinsdag 45 mensen met corona, 6 meer dan een dag eerder. Er kwamen 11 nieuwe patiënten met corona bij op de ic’s, maar ook deze afdelingen zagen mensen vertrekken waardoor het totaalaantal minder snel toenam.
Het LCPS maakt geen onderscheid tussen mensen die vanwege hun coronabesmetting zijn opgenomen, en mensen die door een andere oorzaak in het ziekenhuis zijn beland en toevallig besmet bleken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat onderscheid wel. Daaruit komt naar voren dat er daadwerkelijk meer mensen vanwege de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt in het ziekenhuis belanden.
Piek
De zomergolf van coronabesmettingen nadert mogelijk zijn hoogtepunt. Het aantal vastgestelde besmettingen stijgt nog wel, maar de toename gaat steeds langzamer. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het instituut registreerde in de afgelopen zeven dagen 39.283 positieve tests. Dat is 15 procent meer dan de week ervoor. Voor de vijfde week op rij neemt het aantal nieuwe gevallen toe. ‘Het aantal besmettingen stijgt dus nog steeds, maar de stijging is de afgelopen twee weken minder hard gegaan. Dit kan erop wijzen dat we de piek van de zomergolf naderen’, aldus het RIVM.
Het heeft een site waar mensen kunnen doorgeven of ze coronaklachten hebben. Op die Infectieradar stabiliseert het aantal meldingen. In Amsterdam en Rotterdam stabiliseert het aantal virusdeeltjes in het rioolwater.
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 6664 besmettingen aan het licht. Dat is het hoogste aantal sinds 8 april, bijna drie maanden geleden. In Amsterdam kwamen er 387 nieuwe gevallen bij, in Den Haag 193, in Utrecht 168 en in Rotterdam 122. Het RIVM registreert alleen positieve uitslagen van coronatests die in de teststraten van de GGD’en zijn uitgevoerd. Positieve zelftests zijn niet meegerekend. In werkelijkheid kunnen dus meer mensen in de afgelopen week hebben ontdekt dat ze het coronavirus hebben opgelopen.
De druk op de ziekenhuizen neemt nog steeds toe. Vorige week waren de klachten van 462 mensen zo erg dat ze moesten worden opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds de eerste helft van april, bijna drie maanden geleden. Het RIVM kreeg 30 meldingen van sterfgevallen door corona, twee keer zo veel als vorige week.
De GGD’en voerden vorige week 48.114 testen uit, het hoogste aantal sinds begin april. Bij 71 procent bleek de geteste daadwerkelijk het virus onder de leden te hebben. Dat is het hoogste percentage ooit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Uitvinder heeft de oplossing voor de wespenoverlast: ‘Veilig voor mens én dier’
Insectenverdelgers maken deze zomer overuren en we doen alles om die rondzwermende wespen van ons lijf te houden. De enige goede wesp is een dode wesp, lijkt het. Zelfs de plantenspuit om ze te verjagen, is niet echt diervriendelijk. Uitvinder Lex Burki heeft dé oplossing, waarvan ook deskundigen onder de indruk zijn: de wexit. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUM
Koe ligt met gebroken heup urenlang in brandende zon en overleeft dat niet, activist doet aangifte tegen boer
Een dag lang met een gebroken heup in de brandende hitte in een weiland liggen. Het is de treurige wijze waarop een koe in Krimpen aan den Lek aan haar einde kwam: na zo’n veertien uur werd het dier door een veearts uit haar lijden verlost. Er wordt aangifte gedaan tegen de eigenaar van de koe. -
Glas valt uit reuzenrad in Zandvoort: arrestaties en gewonden
Twee vrouwen zijn gisteravond in Zandvoort gewond geraakt door glas dat uit een reuzenrad viel. Beiden liepen letsel op aan de armen en moesten naar het ziekenhuis. Later zijn vier jonge mannen opgepakt. Het is nog niet duidelijk of het een ongelukje was of dat het glas opzettelijk vanuit een van de gondels is gegooid.
-
PREMIUMdierenmens
Na twintig jaar zijn deze flamingo's eindelijk weer aan het broeden: ‘Ze kwamen maar niet in de stemming’
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week: bij de flamingo's van Diergaarde Blijdorp zit de stemming er eindelijk weer in: er worden eieren gelegd. -
met Video2
Drukte op stranden, parkeerplaatsen overvol: eerste landelijke hittegolf van het jaar een feit
De warmte zorgde vandaag voor flink wat drukte op de stranden. Door het mooie strandweer waren alle parkeerplekken in Scheveningen, Zandvoort, Castricum aan Zee, Noordwijk aan Zee en bij het Maasvlaktestrand vol. Ook stonden er op de wegen naar de kust veel strandfiles, zo meldde de ANWB. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.