Volledig scherm
© Jochen Tack

Aantal verkeersdoden door alcohol sterk gestegen

Het aantal mensen dat omkomt in het verkeer als gevolg van alcoholgebruik is de afgelopen jaren bijna verdrievoudigd. Dat laat de politie weten. Ook het aantal mensen dat rijdt onder invloed van drugs, is flink gestegen.

In 2016 overleden er in Nederland dertien mensen bij ongelukken in het verkeer die gerelateerd waren aan alcohol. Vorig jaar waren dat er bijna drie keer zoveel, namelijk 36. Dat laat de politie weten. En ook dit jaar zijn de cijfers van het aantal verkeersdoden door alcohol hoog. Tot en met september kwamen al 29 mensen om het leven door alcoholgebruik in het verkeer. 

Hoe het kan dat het aantal 'alcoholongelukken' is toegenomen, weet de politie niet. Een mogelijke verklaring is de combinatie van alcohol- en drugsgebruik door automobilisten, laat een politiewoordvoerder weten. 

Drugs

De politie ziet een forse stijging van het gebruik van drugs in het verkeer. Waar in 2018 nog 3799 mensen tegen de lamp liepen onder invloed van drugs in het verkeer, waren dat er tot en met september dit jaar al 5229. Die stijging komt onder andere doordat de politie sinds de invoering van de speekseltester een beter beeld heeft gekregen van het gebruik van drugs in het verkeer. 

Controles

De politie benadrukt dat ondanks de afname van het aantal fuikcontroles, de pakkans niet kleiner is geworden. ,,Ieder jaar worden rond de 700.000 blaastesten afgenomen en gemiddeld 26.000 processen verbaal uitgeschreven voor rijden onder invloed. Dus ook al worden er minder fuikcontroles ingezet, de kans dat je tegen de lamp loopt is niet afgenomen ten opzichte van bijvoorbeeld het jaar 2016.’’ 

De politie zet minder fuikcontroles in, omdat deze minder effectief zijn geworden. De locaties gaan snel rond via social media, waardoor de controles makkelijk te ontwijken zijn. Daarom voert de politie meer gerichte controles uit, in zowel herkenbare als onopvallende voertuigen.