Volledig scherm
© geenpeil.nl

Actiecomité GeenPeil bijna bij 300.000 grens

GeenPeil, het comité dat tegen het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie is, heeft nog vier dagen te gaan om de benodigde 300.000 handtekeningen op te halen voor een referendum. Met 255.000 handtekeningen zitten ze nu nu op 85 procent.

Als het GeenPeil lukt om voor 28 september 300.000 handtekeningen op te halen, wordt in Nederland een raadgevend referendum gehouden. Nederlanders kunnen dan hun mening geven over het samenwerkingsverdrag dat de EU heeft gesloten met Oekraïne. De Tweede Kamer stemde voor dit associatieverdrag.

GeenPeil is een initiatief van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. De initiatiefnemers menen dat een associatieverdrag uiteindelijk leidt tot aansluiting van Oekraïne bij de EU en toetreding tot de euro in 2019. Ze zijn tegen de uitbreidingsdrift van de EU, die volgens hen ten koste gaat van de Nederlandse democratie. Volgens hen komt de regering in Den Haag niet meer op voor de belangen van het Nederlandse volk, maar doet zij enkel nog wat Brussel wil.

Niet bindend
Iedere kiesgerechtigde kan sinds 1 juli een verzoek indienen bij de Kiesraad over een wet die al wel is aangenomen, maar nog niet in werking is getreden. Om een raadgevend referendum te organiseren zijn minimaal 300.000 geldige verzoeken vereist.

De uitslag van zo'n referendum is echter niet bindend. De regering kan na de volksstemming een wetsvoorstel indienen om de wet toch in te laten gaan.