Actieplan kabinet tegen personeelstekort, mogelijk komt er een ‘voltijdsbonus’
Het kabinet komt met een actieplan tegen het tekort aan personeel, met daarin ook ‘verdergaande maatregelen’. Maar daarvan merken we voorlopig niks, wordt nu al gewaarschuwd.
De overheid moet optreden, erkent minister Karien van Gennip (Sociale Zaken), net zoals werkgevers alles op alles moeten zetten. Van Gennip stuurde gisteren met collega-bewindspersonen een uitgebreide brief aan de Kamer over het tekort aan arbeidskrachten, dat in het dagelijks leven nu overal zichtbaar is. Dat geldt in het openbaar vervoer, maar ook op Schiphol.
Het kabinet wil daarom het aanbod van werk vergroten en de vraag ernaar verminderen. Vraag en aanbod moeten daarnaast beter bij elkaar worden gebracht. Om dat voor elkaar te krijgen, komt er nieuw beleid. Maar de effecten daarvan, zo wordt nu dus al gewaarschuwd, zien we op korte termijn nog niet. Dat komt doordat het nieuwe beleid langere tijd mee moet gaan, zegt Van Gennip, die wil dat wordt ingezet op duurzame oplossingen.
Investeren
Zo wil het kabinet investeren in innovaties, opleidingen beter afstemmen op het type werknemer waar veel vraag naar is en zorgen dat meer mensen aan de slag kunnen. Ook moet het voor mensen aantrekkelijker worden om na hun pensioenleeftijd door te werken. Werknemers die naar sectoren overstappen met grote tekorten, moeten geholpen worden. Mogelijk moeten bepaalde kwaliteits- en opleidingseisen worden aangepast. Tot slot onderzoekt het kabinet een voltijdsbonus. Werknemers zouden dan een extraatje krijgen als zij besluiten meer uren te gaan werken.
Ironisch genoeg is het succes van de ingrepen veelal afhankelijk van de vraag of er genoeg mensen zijn. Bijvoorbeeld in de kinderopvang, zodat ouders meer kunnen gaan werken. Voor innovatie zijn genoeg ICT’ers nodig en nieuw beleid pakt alleen goed uit als er voldoende mensen bij de uitvoeringsorganisaties werken.
Korte termijn
Op korte termijn kan de overheid niet al te veel betekenen, geeft het kabinet toe. ,,Handelen door de overheid wordt pas vertraagd merkbaar”, aldus Van Gennip. De maatregelen moeten bovendien niet alleen een antwoord bieden op het urgente probleem waarmee Nederland kampt, maar ook later nog bruikbaar zijn. Volgens werkgeversorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW is er ‘echt meer nodig om versneld een doorbraak te creëren in het oplossen van het personeelstekort’. De organisaties bepleiten meer ‘onconventionele maatregelen van zowel werkgevers als overheden’.
Vakbond FNV is blij met de maatregelen, maar heeft wel punten van commentaar. De bond wil dat de overheid meer doet tegen flexcontracten: ‘Het vaste contract moet weer de norm worden.’ Het kabinet zou ook het minimumloon naar 14 euro per uur moeten verhogen, zodat werk beter betaald en aantrekkelijker wordt.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Verdachten konden blinde rechter Romke niet om de tuin leiden: ‘Het is moeilijk stem in de plooi te houden’
Romke de Vries (73) schreef geschiedenis als de eerste blinde rechter van Nederland. Dit jaar nam hij afscheid in Rotterdam. ,,Ik luisterde goed naar wat iemand níet zei.” -
3
Drukke stranden op warmste 14 augustus ooit: parkeerplaatsen vol, brandweer aan de bak
De zomerse temperaturen lokken ook vandaag weer extreem veel mensen naar de kust. In Scheveningen, Zandvoort en Noordwijk zijn alle parkeerplekken vol. Volgens een woordvoerder van Reddingsbrigade Nederland zijn er ondanks de drukte geen calamiteiten op zee. De brandweer had zijn handen vol aan het blussen van alle berm- en natuurbrandjes. -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
PREMIUM
Bouw dreigt te stagneren door tekort aan zand en grind vanwege laagwater
De bouw in Nederland dreigt te stagneren door een tekort aan bouwmaterialen. Door de lage waterstand in de grote rivieren kan er onvoldoende zand en grind uit Duitsland aangevoerd worden. -
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.”
-
Vrouw dreigt van viaduct op snelweg te springen
KAPELLE - De A58 is aan het einde van de ochtend in beide richtingen afgesloten geweest ter hoogte van Kapelle. Een vrouw dreigde van het viaduct over de snelweg te springen. -
Leeuwarder deed ‘voor de kick’ valse bommelding bij provinciehuis Friesland
De 23-jarige Fries die in juli een valse bommelding deed bij het provinciehuis in Leeuwarden, deed dat ‘voor de kick’, meent het Openbaar Ministerie. Zijn daad had geen relatie met de boerenprotesten. De man is vandaag door de politierechter tot zes maanden cel veroordeeld. Hij gaat in hoger beroep. -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan?