Volledig scherm
© anp

Actieplan moet geweld in ov terugdringen

NS, stads- en streekvervoerders, bonden en overheden hebben een actieplan vastgesteld tegen geweld in het openbaar vervoer. Er is onder meer afgesproken het aantal incidenten terug te dringen. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het aantal incidenten moet in 2018 met 20 procent zijn verminderd. Een pakket aan maatregelen moet daaraan bijdragen, waaronder het beter delen van kennis en extra controleurs (boa's) in het ov.

Ook wordt tuig dat zich schuldig maakt aan agressie, beroving, mishandeling, bedreiging, vandalisme en geweld opgespoord en net zo zwaar gestraft als overvallers. ,,Daarvoor gaan we onderling nauwer samenwerken, maar ook met de politie. Het mag niet meer zo zijn dat daders de dans kunnen ontspringen. Wie strafbare feiten pleegt in het ov, moet rekenen op een lik-op-stuk-aanpak", zegt Connexxion-directeur Juul van Hout tegen De Telegraaf.

Bodycams
Daarnaast worden volgens Van Hout controleurs uitgerust met bodycams waarmee incidenten direct kunnen worden opgenomen. Ook moet er steeds minder contant geld in het ov aanwezig zijn zodat het minder aanlokkelijk wordt om chauffeurs te overvallen. Het Gemeentelijke Vervoersbedrijf (GVB) in Amsterdam is daar onlangs een proef mee begonnen door pinautomaten in bussen te plaatsen.

  1. Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’
    Zeven gewonden

    Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’

    Een racewagen is vanmiddag vermoedelijk met opzet op het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Autocross Leende in Brabant. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen, onder wie een jonge jongen. Het incident gebeurde waarschijnlijk nadat er ruzie was ontstaan omdat de organisatie een race wilde annuleren. De 21-jarige bestuurder van de auto is aangehouden, samen met een tweede verdachte.