Advies: geef Dutchbat-veteraan symbolisch bedrag van 5000 euro
VIDEODutchbat-veteranen die in de jaren negentig de val van Srebrenica in voormalig Joegoslavië meemaakten moeten een symbolische schadevergoeding krijgen van 5000 euro. Ook moet Defensie hen publiekelijk meer steunen omdat de militairen op een uitzonderlijke missie zijn gestuurd.
Delen per e-mail
Dat is een van de adviezen van de commissie Borstlap die onderzocht hoe Dutchbatters geholpen kunnen worden met de problemen waar ze nog steeds mee worstelen.
De militairen voelen zich 25 jaar na de dramatisch verlopen missie nog steeds in de steek gelaten, onvoldoende erkend en gewaardeerd. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum onder 430 veteranen die aan de missie hebben deelgenomen.
De operatie in 1995 eindigde met de val van de moslimenclave Srebrenica, en de genocide op 8000 moslimmannen door Bosnische Serviërs.
De meeste veteranen kijken met gemengde gevoelens terug op deze tijd. Het kameraadschap en de levenservaring noemen ze positief, blijkt uit het onderzoek. Maar de missie mislukte door een gebrek aan mankracht, bewapening, brandstof en voedsel, een beperkt mandaat van de Verenigde Naties en het uitblijven van luchtsteun. Dat dit in de beeldvorming Dutchbat wordt aangerekend, drukt zwaar op de veteranen.
Ook hebben ze het gevoel in de steek gelaten te zijn door het ministerie van Defensie, ontbreekt het aan waardering en hebben ze gevoelens van machteloosheid, onbegrip en frustratie.
Een op de drie veteranen ervaart een duidelijk negatieve invloed van de missie op hun leven. Ze hebben het bijvoorbeeld psychisch moeilijk of kampen met andere gezondheidsklachten. Ook hebben ze last van de publieke verwijten over Dutchbat en zijn sommigen het vertrouwen verloren in anderen, de politiek en de overheid.
De meeste veteranen zijn dik tevreden met hun leven en geven het een 7,3. Ze hebben leren omgaan met hun ervaringen. Dat lijkt mooi nieuws, maar veteranen die op andere missies zijn geweest geven hun leven gemiddeld een 8.
Ook is er een grote groep met klachten, vooral psychisch. Een kwart heeft nog zoveel stressklachten dat ze een verhoogd risico hebben op blijvend trauma. Zij lopen tevens meer risico verslaafd te raken aan alcohol of drugs. Het thuisfront heeft daar ook onder te lijden. Een op de drie partners geeft aan dat de negatieve ervaring van de militair hun leven eveneens negatief beïnvloedt. Zo zijn er spanningen of worden bepaalde uitstapjes met het gezin vermeden.
Meer dan de helft van de veteranen had bij terugkeer na de missie meer steun willen hebben. Ze vinden dat ze niet de juiste nazorg hebben gekregen. Ook ontbrak het aan aandacht voor hun welzijn. Meer dan 25 jaar na de missie heeft een op de drie veteranen nog steeds behoefte aan zorg.
Tekst gaat verder onder kaartje.
Een op de vijf wil zelfs professionele hulp, maar krijgt die vooralsnog niet. De mensen die wel hulp kregen, hebben wisselende ervaringen. Sommigen zijn lovend, anderen vinden dat klachten niet goed zijn onderkend.
De meeste veteranen voelen zich onvoldoende gewaardeerd door de overheid, het ministerie van Defensie en de samenleving. Ook door de media voelen ze zich weggezet als dader of schuldige. Ze hebben het gevoel dat ze zich nog altijd moeten verdedigen vanwege negatieve oordelen over Dutchbat III. Bij collega-veteranen en directe familie en vrienden is die waardering er wel.
Twee derde van de veteranen wil dat er meer gebeurt om erkenning en waardering te krijgen. Ze denken dan aan initiatieven om het feitelijk juiste en ‘echte verhaal’ in de media en het onderwijs te vertellen. Ook opperen sommigen financiële compensatie of een militaire decoratie en zouden anderen graag zien dat defensie zich achter hen schaart. Bijvoorbeeld door publiekelijk te verklaren dat de militairen tijdens de missie alles hebben gedaan wat ze konden doen.
Erkenning
De onderzoekers adviseren om nu echt werk te maken van erkenning en waardering in welke vorm dan ook. Ook moet beter in kaart worden gebracht hoe individuele veteranen nu functioneren. Dat moet leiden tot betere zorg en hulp waardoor hun kwaliteit van leven omhoog gaat. Ook moet de toegang tot zorg laagdrempeliger. Nu weten veteranen vaak niet welke mogelijkheden er allemaal zijn.
Een onafhankelijke begeleidingscommissie onder leiding van Hans Borstlap adviseert nu elke Dutchbat III-veteraan een symbolisch bedrag uit te keren van 5000 euro. Defensie moet publiekelijk met een verklaring komen waaruit erkenning en waardering spreekt voor de veteranen. En moeten ze actiever achter hun mensen gaan staan als er in de media aantoonbare onjuistheden worden gepubliceerd. Ook moet defensie terugkeerreizen financieren en mogelijk maken naar Srebrenica en moeten ze elke veteraan in een brief uitnodigen zich te melden bij het veteranenloket als ze nog professionele hulp nodig hebben.
Alice Schut van de Dutchbat-III vereniging is blij dat er nu eindelijk werk wordt gemaakt van de erkenning. ,,Het is pas te laat als iedere Dutchbatter dood is. Maar de meesten zijn nu nog in leven. Persoonlijk doet de schadevergoeding mij niet zo veel. Ik vind het veel belangrijker dat er nu zwart op wit komt dat we op een onmogelijke missie zijn gestuurd.”
Voor een aantal veteranen is het symbolische bedrag zeker niet genoeg, laat advocaat Michael Ruperti weten. Hij staat 200 Dutchbatters bij die twee jaar geleden al een schadeclaim neerlegden. Zij eisten toen 1000 euro per verstreken jaar na de missie, wat nu zou neerkomen op 25.000 euro. ,,Door de psychische klachten, de morele verwonding én de reputatieschade blijven mijn cliënten van mening dat deze schade gecompenseerd moet worden en dat er gerichte maatregelen moeten worden genomen om de schade te herstellen. De nu voorgestelde compensatie is een goed teken, maar wordt niet gevoeld als een compensatie die recht doet aan de geleden schade.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Erwin praatte met Srebrenica-gangers over trauma’s: ‘Hij kreeg beeld van bebloede handen niet uit zijn hoofd’
Lafaards werden ze hier genoemd, de Dutchbatters die in 1995 bij het drama in Srebrenica waren. Ze keerden met trauma’s terug naar Nederland, waar ze tegen veel onbegrip opliepen. Erwin Kamp, geestelijk verzorger bij Defensie, praatte daarover lang en veel met teruggekeerde VN-soldaten. ,,Ze werden niet begrepen. Dat heeft tot een aantal zelfmoorden geleid, helaas.” -
Slechte cijfers voorafgaand aan Catshuisberaad: meeste besmettingen sinds begin januari
Met 8966 nieuwe besmettingen noteert Nederland het hoogste aantal in één etmaal in ruim drie maanden. Ook trendmatig gaat de ontwikkeling de verkeerde kant uit. Daarmee lijken versoepelingen op korte termijn een utopie. Het goede nieuws: op de ic's daalt het aantal nieuwe patiënten iets. -
PREMIUM
Yves (29) vindt zeldzame Pokémonkaart: ‘Ik wees al bod af van 415.000 euro. Te weinig’
HOOGSTRATEN - Met 65 miljoen zijn ze, de Pokémonverzamelaars. Maar het is Yves Bruynen (29) die de zeldzaamste Pokémonkaart ter wereld beet heeft. Hij woont in Hoogstraten, een plaats net over de grens in België, en kocht het pakje waar de kaart in zat van een Nederlander via Facebook voor 200 euro. Nu is de kaart bijna een half miljoen euro waard. En dat bedrag zal in de toekomst nog fors oplopen. „Ik heb de heilige graal gevonden”. -
PREMIUM
Tulpentoerisme loopt helemaal uit de hand: hekken en politie nodig
Er moeten hekken en politieagenten aan te pas komen om de tulpen van Pieter Suy uit het Zeeuwse Absdale te beschermen. Het tulpentoerisme loopt helemaal uit de hand op zijn perceel bij Meerdonk, net over de grens. ,,Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.” -
VIDEO
Onderzoek bevestigt: wonen in de buurt van Tata Steel is ongezonder dan waar dan ook
In de regio IJmond, met onder andere staalfabriek Tata Steel, scheepvaart, vliegverkeer en zwaar wegtransport, komen veel meer specifieke gezondheidsklachten voor dan elders in Nederland, meldt het RIVM vandaag na onderzoek onder huisartsen en GGD's. De omwonenden startten onlangs een strafzaak tegen Tata Steel. De staalgigant is in hun ogen de grote boosdoener. ,,Dit is een enorme shock, maar we laten ons hier niet wegjagen, dit moet juist aangepakt worden.”
-
PREMIUM
Het vaccineren in zeven grafieken: effect bij ouderen steeds beter zichtbaar
Het vaccineren in Nederland begint langzaam effect te hebben, blijkt uit een overzicht in zeven grafieken dat deze site maakte. Bij ouderen neemt het aantal besmettingen gestaag af. Bij mensen onder de 50 jaar is juist het omgekeerde het geval. En door een nieuwe berekening van het aantal vaccinaties staat Nederland er in een internationale vergelijking opeens een stuk beter voor. -
PREMIUMvideo
Dutchbatters lopen de Sunset March: ‘Tradities maken mogelijk terug te gaan naar wat we beleefd hebben’
NIJMEGEN - Een kleine honderd veteranen die onderdeel waren van de vredesmacht in Srebrenica (Bosnië, 1994-95) liepen zaterdagavond mee in de Sunset March op de Oversteek in Nijmegen. Die dag was het 25 jaar geleden dat Srebrenica viel. Een dramatische dag voor de ex-militairen. -
PREMIUM75 JAAR AD
Martin is altijd bezig met puzzels, ook voor deze site: hij bedenkt ze, of lost ze zelf op
Het AD bestaat deze maand 75 jaar. In die tijd is het AD veel meer geworden dan alleen een krant op papier. De hele maand april nemen we een kijkje achter de schermen. Vandaag: hoe puzzelen voor de lezer en voor de maker een belangrijke zaak blijkt.