Air Europa neemt piloot die stagiair kapingscode liet zien niets kwalijk

videoDe gezagvoerder die gisteren het kapingsprotocol op Schiphol activeerde, was bezig met instructies aan een piloot in opleiding. Maatschappij Air Europa bevestigt dat de gezagvoerder de piloot in opleiding de verschillende codes liet zien, waaronder die voor een kaping.

Toen de code per ongeluk werd geactiveerd, sloeg Schiphol groot alarm. Gedurende meer dan een uur werd een deel van de luchthaven ontruimd en stond antiterreurpolitie paraat. Gisteren zei de maatschappij al dat het kapingsalarm per ongeluk was ingevoerd.

Air Europa begint geen disciplinair onderzoek naar de piloot, zegt een woordvoerder. De Spaanse luchtvaartmaatschappij heeft wel excuses aangeboden voor de peperdure fout

Burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven van de gemeente Haarlemmermeer laat weten dat Veiligheidsregio Kennemerland geen rekening stuurt voor de kosten die zijn gemaakt. ,,Als veiligheidsregio werken wij met tal van rampenbestrijdingsplannen, draaiboeken en protocollen. Die zijn ervoor om snel en georganiseerd hulp te kunnen verlenen, ook als die hulp, zoals woensdag, niet nodig blijkt te zijn”, zegt de woordvoerder.

'Verdachte situatie’

De Koninklijke Marechaussee maakte aan het begin van de avond melding van een ‘verdachte situatie’ aan boord van een vliegtuig, dat rond ‘19.00 uur richting Madrid zou vertrekken. Er waren ruim twintig passagiers aan boord die tijdelijk geen kant op konden. Zij konden pas anderhalf uur na de melding veilig uit het toestel worden gehaald. Tientallen vluchten waren vertraagd.

Na het activeren van het kapingsalarm rukten de hulpdiensten massaal uit. Er werd opgeschaald naar GRIP 3. Die wordt afgekondigd bij een ernstige situatie die grote gevolgen kan hebben voor de bevolking. ,,De alarmering en opschaling van de crisisbestrijdingsorganisatie hebben er in ieder geval toe geleid dat we als hulpverleningsorganisaties met andere autoriteiten hebben kunnen samenwerken en oefenen om een dergelijk serieus incident te bestrijden”, aldus de gemeentewoordvoerder.

De Spanjaard Javier Domingo was één van de passagiers. Volgens hem bleef het aan boord rustig. ,,We zijn geen moment bang geweest,” zegt de Spanjaard. ,,De schrik kwam pas toen ik bij het verlaten van het toestel in de slurf allemaal militaire politie met bivakmutsen tegenkwam.”

Volledig scherm
Air Europa Boeing 737-800. © REUTERS
  1. Met coronavirus besmette Duitser was vorige week nog in Nederland, contactonderzoek gestart

    Met coronavi­rus besmette Duitser was vorige week nog in Nederland, contacton­der­zoek gestart

    Gisterenavond meldde het RIVM dat een Duitser met het coronavirus besmet is die een week geleden nog in Limburg was. Mogelijk gaat het om een man in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, uit Selfkant bij de grens met Sittard. Lokale media meldden dat de man in kritieke toestand verkeerde. De GGD is gestart met een contactonderzoek. Hierbij wordt nagegaan met wie de man in Limburg in contact is geweest.