Volledig scherm
Rob van der Dussen © Paul Vreeker

Al 10.000 euro voor 'onschuldige' Nederlander

De crowdfundingsactie om de Nederlander Romano van der Dussen uit de Spaanse cel te halen, lijkt op een succes uit te lopen. In vier dagen tijd werd al tienduizend euro opgehaald. Het bedrag is bedoeld om rechtszaken te betalen om Romano uit de bajes te krijgen.

Volledig scherm
Romano van der Dussen © Privéfoto

Al 11,5 jaar zit Van der Dussen inmiddels vast. Ten onrechte zegt zijn vader Rob, en met hem vele Nederlanders. Zijn zoon zou zich schuldig hebben gemaakt aan twee pogingen tot verkrachting en het verkrachten van een vrouw. Vader Van der Dussen meent echter dat zijn zoon door vormfouten al jaren ten onrechte vast zit.

Daarom startte hij samen met Stichting Prisonlaw een crowdfundingsactie. Het verzamelde geld zou het onder meer mogelijk moeten maken om als particulier aanklager in een strafproces tegen Mark Dixie te stappen in Groot-Brittannië. Uit onderzoek blijkt dat DNA gevonden bij de slachtoffers afkomstig is van Dixie. Deze crimineel zit een straf uit van 34 jaar wegens de moord op een fotomodel, gepleegd in 2006.

Fouten
Rob van der Dussen: ,,Er zijn grove fouten gemaakt tijdens de rechtsgang. Die wil ik samen met de stichting PrisonLaw rechtzetten en daarvoor is veel geld nodig, want zo'n proces kost kapitalen. Ik geef de moed niet op. Elke dag die Romano eerder vrijkomt dan die 15 jaar, is er een. Die hap uit zijn leven kan ik hem niet teruggeven, maar ik wil hem wel verlossen van dat etiket 'schuldig'. Zolang dat op je geplakt is, kan je niet verder, staat alles stil. Blijven mensen en een organisatie als Interpol je wantrouwen. Kun je je niet vrij bewegen."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Demonstratie anti-Zwarte Piet in Tilburg gestaakt,  tientallen mensen aangehouden
    video

    Demonstra­tie an­ti-Zwar­te Piet in Tilburg gestaakt, tientallen mensen aangehou­den

    In Tilburg heeft de politie zondag tientallen arrestaties verricht rondom rondom de intocht van Sinterklaas in de Brabantse stad. Het gaat om een groep van zo'n vijftig personen die zich keerden tegen de anti-Zwarte Piet-actievoerders. De aanhouding ging niet zonder slag of stoot: er vielen wat klappen tussen de agenten en demonstranten. Ook werd er vuurwerk afgestoken. De mensen die zijn opgepakt, zijn in een touringcar gezet en naar het politiebureau gebracht.