Rob van der Dussen
Volledig scherm
Rob van der Dussen © Paul Vreeker

Al 10.000 euro voor 'onschuldige' Nederlander

De crowdfundingsactie om de Nederlander Romano van der Dussen uit de Spaanse cel te halen, lijkt op een succes uit te lopen. In vier dagen tijd werd al tienduizend euro opgehaald. Het bedrag is bedoeld om rechtszaken te betalen om Romano uit de bajes te krijgen.

Romano van der Dussen
Volledig scherm
Romano van der Dussen © Privéfoto

Al 11,5 jaar zit Van der Dussen inmiddels vast. Ten onrechte zegt zijn vader Rob, en met hem vele Nederlanders. Zijn zoon zou zich schuldig hebben gemaakt aan twee pogingen tot verkrachting en het verkrachten van een vrouw. Vader Van der Dussen meent echter dat zijn zoon door vormfouten al jaren ten onrechte vast zit.

Daarom startte hij samen met Stichting Prisonlaw een crowdfundingsactie. Het verzamelde geld zou het onder meer mogelijk moeten maken om als particulier aanklager in een strafproces tegen Mark Dixie te stappen in Groot-Brittannië. Uit onderzoek blijkt dat DNA gevonden bij de slachtoffers afkomstig is van Dixie. Deze crimineel zit een straf uit van 34 jaar wegens de moord op een fotomodel, gepleegd in 2006.

Fouten
Rob van der Dussen: ,,Er zijn grove fouten gemaakt tijdens de rechtsgang. Die wil ik samen met de stichting PrisonLaw rechtzetten en daarvoor is veel geld nodig, want zo'n proces kost kapitalen. Ik geef de moed niet op. Elke dag die Romano eerder vrijkomt dan die 15 jaar, is er een. Die hap uit zijn leven kan ik hem niet teruggeven, maar ik wil hem wel verlossen van dat etiket 'schuldig'. Zolang dat op je geplakt is, kan je niet verder, staat alles stil. Blijven mensen en een organisatie als Interpol je wantrouwen. Kun je je niet vrij bewegen."

  1. Gesloten dierenpark in financiële nood biedt dieren ter adoptie aan: ‘Kameel kost 600 euro’

    Gesloten dierenpark in financiële nood biedt dieren ter adoptie aan: ‘Kameel kost 600 euro’

    Kasteelpark Born in Limburg is een reddingsoperatie begonnen. Zonder acute financiële steun stevent het dierenpark, dat al sinds maart noodgedwongen gesloten is als gevolg van de coronacrisis, rechtstreeks af op een faillissement. Meest opvallende actie is de uitgifte van ‘adoptie-aandelen’ waarmee mensen een of meer dieren in het park - van kwartels tot kamelen - een jaar lang kunnen adopteren.
  2. ‘Snelle pc zonder coronavirus’: Marktplaats grijpt in bij ‘smakeloze’ advertenties

    ‘Snelle pc zonder coronavi­rus’: Markt­plaats grijpt in bij ‘smakeloze’ adverten­ties

    Marktplaats heeft de handen vol aan particuliere verkopers en bedrijven die de naam van het coronavirus misbruiken om meer aandacht te krijgen voor hun advertenties. Op de koop-en verkoopsite wemelt het van de advertenties waarin volgens Marktplaats op een ‘smakeloze manier’ een link wordt gelegd met het coronavirus. ,,Wij gaan hier met onze experts kritisch naar kijken”, meldt een woordvoerder aan deze nieuwssite.